Catalunya Diari
Imatge on es veu l'anomalia de temperatura de més de 5 ºC respecte a la mitjana

Apareix una bombolla d’aigua calenta gegant al Pacífic sud

La massa aquàtica, que té als científics preocupats, es troba a les proximitats de Nova Zelanda i té una extensió 4 vegades més gran que aquest país

A les aigües del Pacífic Sud ha aparegut un fenomen que se suma a l'onada de calor que viuen els països d'Oceania. Es tracta d'una ‘bombolla’ gegant, que apareix als mapes de calor com una taca de color vermell fosc i que ocupa almenys un milió de quilòmetres quadrats, quatre vegades més gran que Nova Zelanda.

És una massa aquàtica on l'augment de la seva temperatura ha cridat l'atenció dels científics, perquè presenta uns 5 °C per sobre de la mitjana. «Normalment les temperatures són d'aproximadament 15 °C, en aquests moments són d'aproximadament 20 °C», va declarar James Renwick, científic de la Universitat de Victoria a Wellington, a NZ Herald.

El sorgiment d'aquest fenomen podria donar-se per l'augment de les emissions atmosfèriques de gasos d'efecte d'hivernacle, la qual cosa resulta del canvi climàtic. També existeix una altra hipòtesi que mantenen els científics, un fort sistema d'altes pressions que se suma a la falta de vent.

És a dir, un anticicló que es produeix quan una massa d'aire es refreda, es contreu i es torna més densa, la qual cosa provoca que augmenti el pes de l'atmosfera i la pressió d'aire a la superfície, i per tant, latemperatura augmenta.

Imatge on es veu l'anomalia de temperatura de més de 5 ºC respecte a la mitjana
La taca d'aigua calenta presenta una anomalia positiva de més de 5 ºC respecte a la mitjana | NZC

Els oceans en perill?

Segons les estimacions del científic, la vida marina de la zona podria veure's afectada si l'augment de temperatura en la bombolla penetra més enllà de la superfície.

Fenòmens com aquest poden ser més perillosos per als oceans, ja que són menys propensos als canvis bruscos de temperatura que la terra. Això es deu al fet que l'aigua necessita més quantitat d'energia per a poder escalfar-se. Renwick va informar que durant les pròximes setmanes els experts estudiaran aquesta àrea per a obtenir més informació sobre la seva causa i impacte.