Canvi d’hora d’hivern: quan és i quines conseqüències pot portar

S’apropa el polèmic canvi d’hora, que pot implicar problemes per la salut si no ens adaptem bé
Canvi d’hora d’hivern: quan és i quines conseqüències pot portar | pexels

Índex Amagar

Aquesta matinada arriba l’horari d’hivern. Les tres seran les dues, el que permetrà que dormim una hora més però amb menys hores de sol  durant el dia. Tot i els debats sobre la conveniència i utilitat d’aquest canvi, se seguirà realitzant com a mínim fins al 2021Aquell any el Govern determinarà, seguint les instruccions de l'Eurocambra, en quin horari ens quedem de manera definitiva.

Quan i a quina hora és el canvi d’hora?

A la matinada del dissabte 26 al diumenge 27, a les tres seran un altre cop les dues. Cada vegada són més les persones que consideren que canviar el rellotge a la matinada entre dos festius és inútil. De fet, hi ha una petició de Change perquè es canviï l’hora el diumenge a la tarda, per així aprofitar-la i no passar-la dormint.

Com ens afecta?                                                                                        

Tot i tenir una hora més per dormir, moltes persones es troben apàtiques, irritants i sensibles. Això es deu al fet que el canvi d’hora afecta l’estat d’ànim, almenys això és el que diuen diversos experts com María José Acebes, professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.

«Les persones tenim una espècie de rellotge biològic que ve regulat, entre altres coses, per la llum del dia, que afavoreix aquesta regularitat als cicles de vigília i de son al nostre cervell. Quan se sofreix un canvi d’hora brusc, per exemple als viatges o al canvi d’hora, aquest rellotge biològic es desajusta, es troba desfasat i necessita un període d’adaptació», assegura Acebes.

Aquest diumenge endarrerirem una hora els rellotges | Arxiu

Quant de temps necessitem per adaptar-nos?

Com a regla general, molt poc. Per cada hora de desfasament horari es necessita un dia d’adaptació, així que dilluns 28 d’octubre ja s’hauria d’estar totalment adaptat a l’horari. Tot i això, aquesta no és una regla exacta i hi ha gent que requereix més temps, com els nens, les persones amb certes patologies i la gent gran.

El trastorn estacional

Quan els símptomes de decaïment no desapareixen al cap dels dies sinó que persisteixen al llarg dels mesos, es parla del «letargia de l'hivern», un trastorn afectiu estacional (SAD en anglès, o winter blues) que afecta entre l’1% i el 10% de la població segons l’estudi ‘Transtornos afectivos estacionales, winter blues’, publicat el juny de 2015 a la Revista de l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatría.

Entre els símptomes de trastorn afectiu estacional es troba la fatiga o la sensació de tenir poca energia, un estat d’ànim trist o deprimit tots o gairebé cada dia, la pèrdua d’interès per activitats, la dificultat per dormir o un son excessiu, els canvis d’apetit i moltes ganes de menjar aliments rics en hidrats de carbó, sentir-se inquiet o tenir dificultats per concentrar-se o sensibilitat al rebuig d’amics i familiars i, com a resultat d’això, retraïment.

També et pot interessar...

"IMPORTANT: Consells bàsics i imprescindibles davant d'un episodi de fortes pluges torrencials" "Un terratrèmol sacseja el Pirineu català aquest divendres"