Catalunya Diari
Imatges des d'Esterri d'Àneu de les muntanyes de Rocablanca i lo Tesol després de les nevades d'aquests dies

Catalunya viu el matí més fred del que portem de tardor amb alguna enfarinada fora del Pirineu

Les nevades a cotes baixes han arribat fins al Massís dels Ports i per primer cop en aquesta tardor s'ha baixat dels -10ºC als cims del Pirineu

El pas d'un nou front atlàntic amb molt d'aire fred associat, ahir va deixar nevades importants a tot el Pirineu pràcticament sense excepcions per sobre de 1200 metres. Malgrat tot,  la cota de neu va arribar a baixar fins als 700 metres de forma esporàdica durant les últimes hores de la jornada i la neu també ha arribat a altres indrets fora del Pirineu, com és el cas del Massís dels Ports de Beseit.

El front fred que ens va creuar ahir ha donat pas a una nit ben freda a gran part de Catalunya i, juntament amb l'entrada d'aire polar, han fet que hàgim tingut  el matí més fred de la tardor en molts punts i a l'hora molt atípic per l'època. Aquest matí, a l'hora d'anar a treballar o a portar els nens a les escoles, els abrics i les bufandes han estat els grans protagonistes i també ho seguiran sent durant les pròximes jornades.

Valors de fins a més de -10ºC al Pirineu

És a la serralada pirinenca on l'aire fred s'ha deixat sentir més. A l'Estany Saburó, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, s'ha arribat fins als -16ºC, a la Pica d'Estats, al sostre de Catalunya, fins als -15ºC  i la majoria de cims coneguts del Pirineu que se situen al voltant dels 2.500 metres han quedat amb valors també inferiors als -10ºC, com és el cas de la Tosa d'Alp, la Bonaigua o Boí, registrant tots tres observatoris -11ºC. Són valors molt freds per l'època, a vegades no s'acostumen a repetir en gaires ocasions al llarg de l'hivern.

A les valls del Pirineu també han tingut les  temperatures mínimes de la tardor. Puigcerdà n'és un exemple, on s'ha baixat fins als -6ºC. També ha fet molt fred a tota la Catalunya interior. Els valors de 0 a -2ºC han sovintejat a tota la plana de Vic, altiplà central, pla de Lleida i s'han arribat a veure glaçades fins i tot al prelitoral, com és el cas de Vallgorguina, que ha baixat fins a -1ºC.

En pràcticament tots aquests casos, ha estat el matí més fred de la tardor. A la costa,  els valors més baixos han fregat els 0ºC a prop de l'Empordà, però no ha arribat a glaçar. A Sant Pere Pescador, que ha estat l'indret més fred del litoral, s'han assolit 1,2ºC.

Enfarinada als Ports i al Pirineu oriental per sobre de 700 metres

L'ambient tan fred de ple hivern ha fet que les precipitacions siguin en forma de neu fins a cotes baixes. Ahir al vespre es va veure nevar per primer cop aquesta temporada també a les valls del Pirineu oriental, a la vall de Camprodon. Tot i que no va ser cap gran nevada, van poder gaudir de la primera enfarinada de la temporada.

Imatge de la nevada testimonial d'ahir a la nit a Camprodon
Imatge de la nevada testimonial d'ahir a la nit a Camprodon | Juan José Papiol Alfonso
 

D'altra banda, aquesta nit, alguns petits ruixats han afectat el Sistema Ibèric i també al Massís dels Ports, on ha enfarinat molt tímidament. Tot i això, també es considera la primera nevada testimonial de la temporada acompanyada d'un ambient gèlid.

Enfarinada d'aquesta nit al Massís dels Ports
Enfarinada d'aquesta nit al Massís dels Ports | Joel Durà

L'ambient gèlid serà el protagonista durant tot el cap de setmana

La situació de nevades a cotes baixes només serà durant el dia d'avui, ja que  aquesta tarda pot nevar a 600 o 700 metres tan sols i de forma feble a les muntanyes prelitorals, nord-est i Pirineu. Al llarg del cap de setmana, gaudirem d'un ambient molt més assolellat arreu fins diumenge a la tarda, quan arribaria una nova pertorbació, però el més destacable serà el fred de cru hivern que tindrem al llarg dels matins, sobretot aquest proper dissabte.

Les  temperatures encara baixaran més i molts valors fregaran els 0ºC a tocar del mateix litoral, les glaçades seran intenses i es generalitzaran a tot l'interior. Demà tornarà a ser el matí més fred de la tardor a molts indrets del país i potser serà el matí més fred de novembre en alguns anys. Farà fred de rigorós hivern, totalment atípic per les dates. 

Diumenge al matí seguirà fent molt fred però les temperatures ja no seran tan baixes com aquest dissabte. Les  nevades podrien reaparèixer només al vessant nord del Pirineu la nit de dissabte a diumenge a totes les cotes.

També et pot interessar...