Catalunya Diari
L'ambient de tardor es pot instal·lar definitivament la setmana vinent

Catalunya viu el matí més fred del que portem de tardor

L’ambient fred nocturn ha arribat per quedar-se amb mínimes sota zero al Pirineu. Les TºC encara podrien baixar una mica més la pròxima nit a les fondalades interiors

Enguany, el que portem de tardor s’ha assemblat més a una prolongació de l’estiu que cap altra cosa. Però el front atlàntic que ens va passar aquest passat dilluns ens va obrir les portes als primers aires de tardor i, aquest dimecres a la matinada, gràcies als cels més asserenats a tot el país, la temperatura ha pogut baixar amb ganes i ens hem llevat amb valors que són molt més típics per les dates i converteixen aquest matí amb el més fred del que portem de temporada. Tot plegat ha fet que, a primera hora, hagin estat necessaris els jerseis i les jaquetes per sortir de casa.

Les mínimes més baixes des de finals de primavera

Molts valors d’avui al prelitoral i a la Catalunya central són els més baixos assolits des de l’última entrada freda que vàrem tenir el 12 i 13 de juny d’aquest mateix any. Les glaçades han reaparegut molt tímidament a la plana ceretana i l’observatori de Das ha tornat a marcar registres negatius: -0,6ºC. En aquest cas, no és la temperatura negativa més baixa de la tardor, però si en moltes poblacions de l’interior com Olot on s’ha baixat fins als 5,7ºC, Vic 4,8ºC, Solsona 5,7ºC, Mollerussa 6,2ºC, Tremp 6ºC  o Lleida amb 6,7ºC. Entre els valors més baixos del país destaquen els següents registres:

  • La Pica d’Estats: -6ºC
  • Montgarri: -1ºC
  • Das: -1ºC
  • Núria: 0ºC
  • Prades: 1ºC
  • Puigcerdà: 2ºC
  • Tírvia: 3ºC
  • Sort: 3ºC
  • La Seu d’Urgell: 4ºC
  • Fornells de la Selva: 5ºC

Tendència a recuperació de les temperatures

La nit ha estat freda però avui les temperatures diürnes es començaran a recuperar. El vent de garbí es deixarà notar al litoral i prelitoral accentuant la sensació de fresca però amb ambient assolellat en general. Malgrat tot, la propera nit hi haurà més inversió tèrmica i és possible que les temperatures encara puguin baixar una mica més a les fondalades interiors.  No ho faran més a la costa ni a les zones altes del Pirineu, on ja pujaran lleugerament.

Canvis més importants la setmana vinent

Seguim de molt a prop l’evolució dels diferents mapes del temps previstos per la setmana vinent. Els models comencen a dibuixar una situació de pluges que podria ser general acompanyada d’una nova davallada de les temperatures i amb les primeres nevades més clares al Pirineu. Encara queden dies, però s’haurà d’anar seguint.

També et pot interessar...