Catalunya Diari
d

Cel rogent, pluja o vent: preludi dels primers símptomes d’hivern

El vent de ponent juntament amb els núvols alts d’aquests dies ens estan deixant espectacles al cel a pocs dies que arribi el fred hivernal

El vent sec de ponent i mestral d’aquestes darreres jornades, combinat amb el pas de núvols alts provinents de fronts atlàntics que ens van creuant aquests dies, estan provocant que les postes de sol i les albades siguin realment espectaculars.

Aquest passat dilluns al vespre, l’arribada de núvols alts va coincidir amb la posta de sol i ens va tornar a regalar unes coloracions dels celatges espectaculars, així com a diversos punts aquest matí de dimarts. Aquestes són algunes de les imatges que ens heu fet arribar molts de vosaltres:

Per què les postes de sol són rogenques?

La radiació solar  que observem és blanca però en realitat està composta per diferents colors,  per això també veiem els arcs de Sant Martí quan es combina amb la pluja. Quan la llum del sol entra a l’atmosfera es dispersa en diferents colors i, entre ells, el blau és un dels que més es dispersa i és un dels motius principals pel que veiem l’atmosfera blava.

Durant les albades i les postes de sol, els raigs del sol arriben molt més inclinats. En arribar amb més inclinació han de travessar moltes més partícules en suspensió i això fa que els colors de la llum es vagin dispersant més progressivament.

El color vermell és dels últims en dispersar-se juntament amb el blau i és per això que, en el moment de la sortida i la posta, veiem el sol amb tonalitats més vermelloses. A més, si aquests moments vénen acompanyats de núvols i bona visibilitat, es poden veure més clarament aquestes tonalitats que deixen estampes maquíssimes al cel com les d’aquests dies.

Preludi del fred més hivernal

Aquestes postes de sol tan vermelloses sempre recorden a la dita que diu ‘cel rogent, pluja o vent’. Aquest refrany té un sentit històric i generalitza amb aquests dos meteors que vénen canvis de temps en les properes jornades. En aquest cas, aquests dies, el cel ens està donant símptomes que l’hivern es va apropant.

En els dies que vénen seguirem amb una situació meteorològica molt similar. Aquest pas de fronts atlàntics acompanyats de ventades de mestral seguirà juntament amb l’arribada de núvols alts. Per tant, podrem seguir gaudint de postes de sol rogenques.

Aquest dimecres vinent ens llevarem amb un ambient clarament més fred, les glaçades es generalitzaran a molts indrets del Pirineu i podrien arribar fins al Prepirineu o nord de la Catalunya central. La Costa Brava serà el primer indret costaner  que, per primer cop en aquesta tardor, la pròxima matinada de dimecres baixarà amb facilitat dels 10ºC.

L’ambient es farà encara més fred a finals de setmana i durant el cap de setmana. Les temperatures seran pràcticament d’hivern i les glaçades matinals podran arribar fins al prelitoral. Fins i tot, algun indret del litoral nord podria baixar dels 5ºC. Durant el dia les màximes quedaran per sota dels 17-18ºC arreu.

També et pot interessar...