Un jove es refresca en una font sota un sol de justícia i temperatures extremes

Cinquena mort per la calor extrema aquest estiu a Espanya

La víctima és un home de 85 anys que ha patit un cop de calor a Granada. Les temperatures excepcionals d’aquest estiu ja s’han cobrat tres morts a tota Andalusia

Un jove es refresca en una font sota un sol de justícia i temperatures extremes
Un jove es refresca en una font sota un sol de justícia i temperatures extremes | Arxiu

 

La forta onada de calor d’aquesta setmana que afecta mitja Europa també ha arribat a gran part d’Espanya, tot i que ni molt menys de la mateixa manera a tot arreu. En aquest sentit, aquest dijous, 25 de juliol, s’ha conegut la mort d’un home de 85 anys a Granada, a Andalusia, tot i que aquesta comunitat autònoma no ha estat, precisament, la més afectada per aquesta situació meteorològica. Es tracta de la cinquena víctima mortal per calor aquest estiu a Espanya, la tercera a Andalusia.

La víctima ha mort després d’haver estat al sol durant força estona amb temperatures pel damunt dels 30ºmentre feia un passeig.  Aquestes últimes setmanes, la calor també ha causat la mort d’un noi de 17 anys a Córdoba, un home de 66 a Sevilla i dues defuncions més a La Rioja i a Valladolid.

L’any 2018 no hi va haver cap víctima mortal per calor a Andalusia.  En aquest sentit, la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d’Andalusia demana a la ciutadania que extremin les precaucions contra les temperatures extremes, com ara evitar estar al sol durant un període prolongat de temps a les hores centrals del dia o estar contínuament hidratats.

Calor excepcional a mitja Europa

En el cas d’Andalusia, porten molts dies amb temperatures pel damunt dels 35º, i s’han arribat a assolir els 40º a Granada, Córdoba i Jaén cada jornada. La forta calorada ha estat més greu a l’interior del nord-est peninsular amb valors semblants a Toledo o Aragó i rècords històrics a punts del País Basc, on dimecres es van superar els 40º.

Aquestes dades són fruit de la massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica que aquests dies ha posat al límit mitja Europa. Fins a 20 països de tot el continent estan en alerta per temperatures extremes, però  la situació és especialment greu a França, Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg o Alemanya, on s’han assoli o superat els 40º amb rècords històrics.

A Catalunya ens hem salvat de la part més forta de l’onada de calor, però els termòmetres també han rondat aquests dies els 40º a l’interior amb molta xafogor a la costa.  Els propers dies la situació canviarà radicalment amb una clara refrescada i l’arribada de xàfecs, sobretot dissabte.