Coca-Cola començarà a retirar les anelles de plàstic de totes les seves llaunes a Europa a partir del gener del 2029, i seran substituïdes per cartó. Així ho ha anunciat aquest dijous la companyia de begudes, que ha actualitzat els seus objectius en matèria de sostenibilitat a mitjà termini i en els quals invertirà prop de 200 milions d'euros en cada exercici.
Entre ells es troba la retirada progressiva de les anelles de plàstic que utilitza per a unir les llaunes en els packs a partir de sis unitats. Segons el preveu la companyia, aquest procés començarà a finals d'aquest any amb la retirada d'aquests plàstics de les seves llaunes de menor grandària, les de 20 centilitres, encara que el seu volum de producció és molt reduït. D'aquí s'estendrà de manera progressiva a les de 33, les principals pel seu volum de venda i producció.
A això s'afegirà la retirada del film de plàstic amb els quals embala alguns packs tant de llaunes com ampolles de mig litre de plàstic. L'empresa preveu que amb aquestes dues accions eliminarà 11.000 tones d'aquest material a l'any a Europa, 2.600 d'elles a Espanya i Portugal.
Segons l'anunciat, el mercat ibèric serà el primer a escala europea a aconseguir que les seves ampolles de plàstic estiguin fabricades amb un 50% de PET reciclatge. Aspira a aconseguir-ho el 2022, tres anys abans del previst en un inici, i un any abans de l'objectiu marcat per al conjunt d'Europa.
Actualment, al mercat continental les ampolles d'aquest tipus estan fetes en un 28% amb aquest material. L'objectiu pel 2025 és aconseguir un 100% d'envasos reciclables a Europa i a escala mundial el 2030.
A més, Coca-Cola manté com a meta a Europa Occidental recollir selectivament i aconseguir el reciclatge del 100% de les ampolles o llaunes que comercialitzi el 2025 i que tots els seus envasos siguin 100% reciclables.
Aquesta és una meta més ambiciosa que la marcada per la directiva europea, en la qual es marca una recollida selectiva del 90% de les ampolles de begudes el 2029. Ara, els envasos de begudes que no estan recollits adequadament o que s'escapen a les plantes de reciclatge acaben en platges, mars i sòls, la qual cosa ha agreujat la contaminació ambiental.
En paral·lel, el grup també treballa en el desenvolupament d'una ampolla fabricada en un 25% de la seva composició amb plàstic reciclat procedent d'escombraries marines, en la qual treballa amb les companyies Ioniqa Technologies i Indorama Ventures, i amb el projecte Mars Circulars posat en marxa a Espanya.
Durant el 2018 es van recollir, a través d'aquesta iniciativa, 2,1 tones de plàstic de platges i fons marins espanyols i portuguesos. D'ells, 1,3 s'han utilitzat per al seu reciclatge.
Con la tecnología más puntera, presentamos la primera botella en el mundo fabricada con plástico reciclado procedente de basura marina recogida en #MaresCirculares, apta para su uso alimentario. #PorUnMundoSinResiduos#Avanzamos
https://t.co/guLEg8pVKgpic.twitter.com/eVecPJYbsK — Coca-Cola Comunica (@CocaColaCo_es) October 3, 2019
L'empresa reconeix que aquesta tecnologia és encara cara per a escalar-la a una part important de la seva producció, però assegura que la seva intenció és avançar en fórmules que permetin incrementar aquest tipus d'iniciatives a poc a poc en el futur.
Finalment, el grup ha anunciat la creació d'un Packaging Innovation Hub per a accelerar la seva innovació i invertir en envasos sostenibles a Europa Occidental, així com per a buscar envasos alternatius per al futur com ampolles fabricades amb paper o biomaterials.