Catalunya Diari
El desembre sembla que serà més càlid i menys plujós que l'habitual

El desembre es presentarà més sec i amb menys fred que l'habitual

Segons els pronòstics estacionals sembla que el pròxim mes vindrà amb poca pluja i unes temperatures més altes

Arriba un d’aquells mesos més esperats de l’any, el desembre, tan característic per les festes Nadalenques, l’arribada del fred, tot i que aquest any ja s’ha avançat força durant el novembre, i també per les nevades, que sempre deixen estampes ben boniques allà on arriba la neu.

Enguany, els mapes del temps a mitjà termini no ajuden a les expectatives de neu ni de fred. Sembla que el temps poc humit i més càlid arribarà a casa nostra. Tot i això, el temps sempre pot acabar canviat, ja que cal no oblidar, que aquests mapes mostren una tendència a mitjà termini i que sempre hi poden haver episodis concrets que poden fer girar la truita.

Desembre amb poc fred a la vista

Sembla que aquesta tendència ja és global arreu del planeta, i de fet, cada any la mitjana de les temperatures arreu del món és més alta. Això fa que cada cop els hiverns siguin menys fred, i sembla que aquest desembre no serà una excepció. Les tonalitats groguenques i vermelloses denoten una tendència a l’alça dels termòmetres.

Així doncs, s’espera que a Catalunya el desembre sigui entre 0,5º i 1º més càlid del normal, llevat del nord-est, cap a les comarques gironines on sembla a ser que aquí la temperatura es mantindrà semblant a la mitjana històrica.

Això no voldrà dir que el fred no arribarà al nostre territori. Alguns episodis puntuals de fred segur que hi seran, de moment ja comença a treure el nas el primer d’aquests la setmana vinent, però la tendència al llarg del mes és que la temperatura seràmés alta del normal.

Previsió estacional d'anomalia de temperatures prevista pel mes de desembre
Previsió estacional d'anomalia de temperatures prevista pel mes de desembre | NOAA

Poca pluja i poca neu

Més preocupant és el mapa de precipitació prevista pel desembre, on les tonalitats, no groguenques, sinó  vermelles i marrons, fan preveure un temps poc humit, amb molt poca pluja i també poca neu.

En aquest sentit, respecte a la mitjana climàtica pel que fa a la pluja, a les zones pirenaiques es preveu una reducció de la precipitació, i de la neu, del 100%. Aquesta tendència fa pensar que poca aigua i neu hi haurà al llarg del desembre. Però com el cas de les temperatures, això és una tendència i sempre hi poden haver alguns casos aïllats que facin millorar aquestes previsions ‘preocupants’.  

Previsió estacional d'anomalia de precipitació prevista pel mes de desembre
Previsió estacional d'anomalia de precipitació prevista pel mes de desembre | NOAA

Predicció de l’Aemet per a Espanya, molt similar a la NOAA

Les prediccions estacionals que fa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), també segueixen una línia semblant a les prediccions de desembre de la NOAA. L’Aemet també preveu que les temperatures quedaran per sobre la mitjana climàtica.

En canvi a les pluges, l’agència prediu que hi haurà una mica de reducció de la precipitació, però no serà arreu de Catalunya. De fet, només preveuen una lleugera disminució de la pluja cap a les Terres de l’Ebre, mentre que a la resta de les comarques catalanes la pluja es mantindria igual que la mitjana climàtica.

I Europa?

En el cas del continent europeu, les temperatures van clarament a l’alça aquest mes de desembre, amb un augment entre 0,5º i 2º en els casos més elevats. On sembla que no tindran aquest desembre més càlid serà cap als països adriàtics i a la península balcànica.  

Ara bé, les pluges es distribuiran de manera més desigual, on tot el vessant atlàntic europeurebrà una bona regada, amb màxims a les Illes Britàniques, l’oest d’Escandinàvia i els Alps. Mentre que a l’altra cara de la moneda, la mediterrània occidental i la Península Ibèrica es veurà afectada per un temps més sec i poc plujós.