Catalunya Diari
Halo solar complet de fenòmens òptics vist des del Port d'Envalira

Espectacular halo solar a Andorra

Aquest fenomen òptic poc freqüent es va deixar veure ahir al Port d’Envalira

Un esplèndid halo solar, compost per altres fenòmens òptics, va ser la imatge que es va deixar veure aquest passat dilluns a dalt de tot del Port d’Envalira. Val a dir, que és un fenomen molt poc freqüent a casa nostra i és més típic de latituds polars que no pas a les nostres.

La curiositat de la imatge és que  no es tracta d’un halo solar normal dels que estem acostumats a veure amb núvols prims a molts indrets. Aquest és un fenomen òptic associat als halos solars però la diferència es troba en què s’observa de tal manera que podem observar  fins a quatre fenòmens òptics diferents a causa dels cristalls de gel que hi havia en suspensió a l’aire.   

La temperatura en aquell moment al  Port d’Envalira fregava els 10ºC sota zero i la humitat era molta alta, al voltant del 90%. Aquestes dades van provocar que, la combinació d’un aire humit compost per cristalls de gel molt petits juntament amb el sol marxant, es produís aquesta reflexió del sol. La imatge ha estat cedida a través de TV3.

Quatre fenòmens òptics en una mateixa imatge

Per una banda, trobem el primer arc complet que seria l’anomenat halo solar. A continuació, fixant-nos amb els dos extrems del cercle veiem dues reflexions més que serien parhelis o falsos sols. Aquests aspectes són els que s’acostumen a veure més a casa nostra.

  

Ara bé,  el pilar de sol, que és la franja de llum recte que ascendeix del sol cap amunt de la imatge fins a buscar la reflexió superior de la imatge i, l'anomenat arc de Moilanen en forma de ‘V’ just a sobre, són fenòmens òptics molt complicats de veure. La conjunció de tot plegat és el que  és més típic de les regions polars i el més sorprenent que s’hagi vist al Pirineu.

També et pot interessar...