Catalunya Diari
Imagen del huracán Humberto

Extraordinari descobriment: asseguren que l’arribada d’un huracà pot causar petits terratrèmols

La força d'un cicló tropical arribaria a causar tremolors en el fons de l'oceà tan forts com el d’un sisme de magnitud 3,5

La força de destrucció d'un gran huracà a la superfície terrestre pot desencadenar petits terratrèmols en el fons marí o a les vores del relleu continental. Així proposen un grup d’investigadors nord-americans que ha deixat impressionats bastants col·legues meteoròlegs, i és que haurien descobert un nou fenomen geofísic que no es contemplava abans.

Wenyuan Fan, professor assistent de Ciències de la Terra, l'Oceà i l'Atmosfera a la Universitat Estatal de Florida i un dels autors de la troballa, defineix aquest efecte així: «Durant una temporada de tempestes, els huracans o els ciclons extratropicals transfereixen energia a l'oceà com fortes onades, i aquestes interactuen amb la terra ferma produint una intensa activitat d’origen sísmic».

Fan i els seus companys van analitzar gairebé una dècada de registres sísmics i oceanogràfics, des del setembre de 2006 fins a febrer de 2019 i van trobar una connexió entre tempestes fortes i activitat sísmica intensa a prop del límit de les plataformes continentals.

Els huracans haurien provocat més de 10.000 terratrèmols en aquests 13 anys

Imatge dels efectes del terratrèmol a Indonèsia
Imatge dels efectes d'un terratrèmol a Indonèsia | Twitter

Aquest intens estudi presenta proves de què els ciclons han provocat més de 10.000 terratrèmols entre 2006 i 2019 a la zona oceànica de Nova Anglaterra, Florida i el Golf de Mèxic, als Estats Units, així com en alta mar de Nova Escòcia, Terranova i Colúmbia Britànica, al Canadà. Expliquen que algunes tempestes havien detonat vibracions sísmiques que van durar hores i fins i tot dies.

Tenen evidencies que l'huracà Bill el 2009 va produir molts tremolors de magnitud superior a 3 a les costes de Nova Anglaterra i Nova Escòcia. A més, l'huracà Ike el 2008 va provocar certa activitat sísmica al golf de Mèxic, i l'huracà Irene el 2011 va fer el mateix a prop de Little Bahama Bank a la costa de Florida.

Recentment, durant l’aproximació del cicló Hagibis al Japó hi va haver un sisme de magnitud 5 a la zona. ¿És possible que ho hagi causat la tempesta més poderosa del món? Diu la investigació que no tots els huracans causen terratrèmols, però quan els fan, semblen concentrar-se a zones crítiques. Tanmateix, no van detectar proves de terratrèmols a la costa de Mèxic o a la costa est dels Estats Units de Nova Jersey a Geòrgia.

Els investigadors sospiten que les tempestes provocarien les sacsejades del terra segons les característiques geogràfiques del fons marí. L'huracà Sandy, dels més destructius als Estats Units, no va provocar moviments sísmics perquè el relleu no era l’òptim.

També et pot interessar...