Imatge del tràfic dens que es viu cada dia al centre de Barcelona

La Generalitat i Barcelona declaren la guerra a la contaminació

Es donen 18 mesos per complir els límits europeus després que Brussel·les hagi portat Espanya als tribunals per aquesta raó. S’ampliaran les zones de baixes emissions o els carrils Bus-VAO

Imatge del tràfic dens que es viu cada dia al centre de Barcelona
Imatge del tràfic dens que es viu cada dia al centre de Barcelona | UB

 

Brussel·les ha decidit recentment portar Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per la gran contaminació que hi ha a Barcelona, al Baix Llobregat i Vallès i a Madrid, zones que superen de lluny els límits europeus establerts en aquest sentit. Davant d’aquesta greu situació, la Generalitat i l’ajuntament de Barcelona han decidit posar-se ràpidament les piles i han declarat conjuntament la guerra a la contaminació per tal d’evitar una sanció, donant-se 18 mesos per complir amb aquests límits.

Així ho han acordat les dues administracions en una  reunió duta a terme dilluns al vespre entre el Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia de l’ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya i representants de totes les administracions de l’àrea metropolitana, així com del port i l’aeroport.

Entre les mesures plantejades a la reunió per tal de pal·liar aquesta greu situació hi ha la implementació de zones de baixes emissions a municipis metropolitans, projecte que ja s’aplicarà a Barcelona a partir del proper 1 de gener i que s’ha plantejat com la mesura estrella que prohibirà l’entrada als cotxes més contaminants a la ciutat, uns 125.000 vehicles. A més, es vol accelerar la instal·lació dels carrils Bus-VAO a la B-23 i a la C-245.  La sentència contra Espanya per la contaminació no se sabrà fins d'aquí a 18 mesos, moment en què Catalunya voldrà tenir enllestides mesures dràstiques per si la sentència és condemnatòria. 

Cartell de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona
Cartell de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona | ACN

 

Peatge urbà i transport públic

L’amenaça del peatge urbà per entrar a Barcelona agafa cada cop més pes després de la denúncia europea. Fa uns dies, l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ja anunciava que aquesta era una possibilitat l'any vinent en cas que la zona de baixes emissions fos insuficient per reduir la contaminació, fet que s’ha reafirmat entre ambdues administracions en aquesta reunió.

No obstant, el peatge urbà no seria una iniciativa a llarg termini, mentre que l’ajuntament ja ha anunciat que s’està estudiant la mesura i preparant les eines per si s’ha d’acabar aplicant. Segons Sanz, l’estudi ja està en marxa i tan sols faltaria saber l’import del peatge, que l’ha d’establir l’estat. «Es tracta d’un greu problema de salut pública», ha afirmat Sanz.

Imatge d'un dia amb molta contaminació a Barcelona
Imatge d'un dia amb molta contaminació a Barcelona | Arxiu

 

Sigui com sigui, Calvet ha insistit en la necessitat d’incrementar el transport públic i finalitzar infraestructures relacionades amb aquest, com ara la línia 9. El Conseller també ha defensat el sistema de vinyeta davant els actuals peatges, que implica pagar una tarifa plana en funció de la utilització de la xarxa, permetent així revertir els beneficis en millorar el transport públic.

El port i l’aeroport, en el punt de mira

Un dels punts on els governs català i municipal han mostrat més discrepàncies és en el port i l’aeroport de Barcelona,  punts de molta contaminació actualment. Segons Calvet, és necessària la descarbonització de l’activitat a les dues instal·lacions, mentre que Sanz aposta per frenar el creixement d’ambdues per evitar que l’emissió de partícules contaminants vagi a més.

Imatge de la reunió al Departament de Territori i Sostenibilitat dilluns al vespre
Imatge de la reunió al Departament de Territori i Sostenibilitat dilluns al vespre | ACN

 

Calvet ha insistit que el Govern no aposta per la reducció de l'activitat ni del port ni de l'aeroport, mentre que Sanz ha criticat les «declaracions buides» del Govern per a la reducció de la contaminació si s'aposta, alhora, pel creixement d'aquestes infraestructures. Per la seva banda, el Conseller ha anunciat que divendres passat va parlar amb la Ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera,  i ha celebrat que hagi manifestat la voluntat de treballar conjuntament per tal de revertir la greu situació a la capital catalana. Calvet condia en poder-se reunir amb Ribera al llarg de les properes setmanes, ja que el Govern vol exigir les inversions de l’estat en transport públic a Catalunya.