Catalunya Diari

Greenpeace denuncia amb un vídeo que la contaminació a Espanya mata més que els accidents de trànsit

Aquest dilluns ha arrencat la Setmana de la Mobilitat i per aquest motiu Greenpeace ha publicat un anunci on assenyala que Espanya incompleix els nivells de qualitat fixats per la UE

Amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, Greenpeace ha publicat un anunci on denuncia que la contaminació acaba amb la vida de més de 38.000 persones a l’any a Espanya, el que suposa unes 30 vegades més que les persones fallides per accidents de trànsit de l’any passat, unes 1.180.

L’anunci de l’ONG imita el model que ha seguit la DGT els últims anys per a fer arribar el missatge i impactar a la societat. «Les més de 1.180 persones mortes a Espanya per a accidents  de trànsit de l’any passat resulten una xifra inadmissible, però els accidents no són els únics que maten sobre rodes, encara que l’estat no realitzi tantes campanyes sobre aquesta realitat», ha explicat el responsable de mobilitat de Greenpeace, Adrián Fernández.

Des de l’organització ecologista assenyalen que Espanya porta deu anys incomplint els nivells de qualitat de l’aire fixats per la Unió Europea, malgrat que està científicament comprovat que les malalties com l’asma o les bronquitis estan vinculades amb el trànsit.

A més, Greenpeace apunta que les inversions públiques prioritzen l’ús del cotxe davant d’altres mitjans de transport i que les mesures davant els pics de contaminació es limiten a «lleus» restriccions. És per això que l’organització ecologista exigeix a fabricants i a governs mesures més eficaces que garanteixin un aire net.

La setmana Europea de la Mobilitat se celebra des d’aquest dilluns fins al pròxim diumenge, i el grup ecologista recorda que aquest esdeveniment ha de servir per utilitzar el transport públic i caminar, uns hàbits que «milloren la nostra salut i que redueixen la contaminació que no admet més pròrrogues».

Calen accions més eficients i immediates

Per a Greenpeace és «preocupant l’actitud dels responsables polítics disposats a desmuntar les poques mesures que s’han demostrat efectives com Madrid Central, que ha aconseguit reduir la contaminació de Madrid al valor més baix en aquesta dècada».

La setmana passada, l’organització presentava un informe que denunciava que els fabricants d'automòbils són responsables del 9% de les emissions d'efecte d'hivernacle a tot el món. Per part seva, l'organització recalca que la indústria de l'automòbil intenta allargar el final del dièsel i la gasolina mentre que pressiona perquè el Govern no prohibeixi els cotxes contaminants el 2040.

A més, Greenpeace recorda la urgència de reduir les emissions causants del canvi climàtic, cada vegada més visible amb situacions com els incendis de l'Amazones, les onades de calor amb temperatures màximes mai abans registrades o l'augment dels danys de la gota freda que ha sofert el sud-est espanyol.

També et pot interessar...