Catalunya Diari
Imatge d'una salamandra

Els humans som capaços de regenerar teixits com les salamandres

Aquest nou descobriment podria permetre tractaments per a l’artritis i en casos de lesions vinculades a les articulacions i deformació dels ossos

A diferència d’altres criatures, els humans no tenim la capacitat de generar extremitats senceres perdudes, però un nou estudi realitzat per la Universitat de Duke, a Califòrnia del Nord, ha trobat que tenim una capacitat oculta per generar cartílags, un descobriment que podria canviar per sempre els tractaments de lesions a les articulacions o, fins i tot, acabar amb l’artritis.

L’estudi, publicat a la revista Science Advances, assegura que els humans tenim un mecanisme semblant a les salamandres o al peix zebra que ‘arregla’ de manera més eficaç les articulacions del turmell i de manera més dèbil la cintura.

Segons l’autora principal del treball, Virginia Byers Kraus, professora de Medicina de la Universitat de Duke, afirmava que «la comprensió d’aquesta capacitat regenerativa podria proporcionar la base per nous enfocaments per ‘arreglar’ teixits i possiblement extremitats humanes completes».

L’estudi regeneratiu

Per realitzar l’estudi, els investigadors van analitzar diferents cartílags de la cintura, genolls i turmells de 18 persones diferents, tots elles sotmeses a una cirurgia articular per patir osteartritis o traumes severs.

Més tard van classificar l’edat biològica dels diferents cartílags utilitzant un ‘rellotge molecular’ capaç de mesurar els canvis de les proteïnes. D’aquesta manera podien mesurar quins cartílags tenien més o menys proteïnes i classificar els teixits segons si es regeneraven més ràpidament o més lent en funció de la quantitat de les proteïnes. Com més proteïnes, més capacitat de regeneració del teixit.

Els resultats van mostrar que els cartílags del turmell són més actius i més joves que els de la cintura, ja que tenien una quantitat més gran de proteïnes regeneratives. Curiosament, aquest gradient d’edat dels turmells respecte a la cintura, té una semblança amb les salamandres, ja que aquestes poden fer créixer més ràpidament  i millor les zones perifèriques del seu cos, com les extremitats.

Imatge d'una salamandra
Les salamandres regeneren les extremitats més ràpidament igual que els humans | PixaBay

 

Aquest nou descobriment explica, en part, perquè les lesions que les persones pateixen a les cintures i als genolls necessiten més temps per sanejar que les que tenen lloc als turmells, que es curen més ràpidament.

Nous tractaments

Pels investigadors, aquesta semblança no s’ha donat per casualitat. Els humans, compartim amb les salamandres un regulador anomenat micoARN, que en aquests animals controla la formació de les seves extremitats i en els humans en la formació dels cartílags. I resulta que aquest regulador es torna més actiu i més efectiu a mesura que baixem des de la cintura als turmells.

Fruit d’aquests nous descobriments, els investigadors creuen que «podríem impulsar els reguladors per a renovar completament el cartílag degenerat d’una articulació. Si aconseguim esbrinar quins reguladors concrets estem perdent respecte a les salamandres, podríem agregar aquests reguladors que ens faltes i desenvolupar algun dia una forma de regenerar parts o la totalitat d’una extremitat humana lesionada».

També et pot interessar...