Catalunya Diari
deforestació

Un estudi revela que els devastadors incendis de l’Amazones van ser causants per la desforestació

Segons aquest nou estudi els incendis d’aquest estiu a l’Amazones no van ser normals i es deuen a un augment de la desforestació a la selva brasilera

Encara que els incendis a la regió de l’Amazones poden tenir lloc de moltes maneres diferents, un equip internacional de científics ha publicat a la revista Global Change Biology que el nombre d’incendis durant l’agost va ser tres vegades superior que el 2018 i el més alt observat des del 2010. A més, l’estudi conclou que existeix una evidència sòlidaper a vincular l’augment dels incendis d’enguany ambla desforestació.

Han arribat a aquesta conclusió després de recopilar les dades del sistema de detecció de desforestació DETER-b del govern brasiler, que calcula la desforestació mitjançant la interpretació d’imatges obtingudes a través dels satèl·lits de la NASA.

«La marcada obtenció de dades en el recompte d’incendis actius i la desforestació durant el 2019, contradiuen les afirmacionsdel govern brasiler que l’agost del 2019 va ser un mes normal d’incendis a l’Amazones», comentava el professor Jos Barlow, de la Universitat de Lancaster i autor principal de l’estudi.

Amb les dades sobre la mà, s’observa ràpidament que enguany la desforestació durant el mes de juliol ha estat gairebé fins a quatre vegades més gran que la mitjana durant el mateix període dels tres anys anteriors. Aquesta dada és molt important, ja que normalment després de la desforestació quasi sempre hi ha incendis a causa que la vegetació tallada es deixa assecar abans de ser cremada.

Deforestación amazonas
Els incendis de l'agost no van ser normals a l'Amazones a causa de l'augment de la desforestació | Europapress

Uns incendis sense precedents

Les flames durant el mes d’agost van tenir lloc en un moment en què no hi havia una forta sequera. La falta hídrica proporcionar unes condicions favorables per a la propagació d’incendis provocats per l’home. Gràcies a les dades del satèl·lit, els científics també van poder arribar a la conclusió que les enormes columnes de fum que van arribar a l’atmosfera només haurien pogut ser causades per la combustió de grans quantitats de biomassa.

Els investigadors reconeixen que la quantitat d’incendis actius va disminuir durant el setembre un 35%. Tot i això, no tenen clar si aquesta caiguda es deu a les pluges o a la moratòria  de dos mesos del president Bolsonaro sobre els incendis per desforestar la selva amazònica.

Finalment, les imatges de DETER-b, també han mostrat que la desforestació va continuar a un ritme molt superior a la mitjana durant un mes de setembre, malgrat la moratòria del govern brasiler.

També et pot interessar...