Catalunya Diari
Incendis a l'Àfrica

Els incendis d’Angola i el Congo ja superen els de l’Amazones

Les flames que cremen l’Amazones han agitat les polítiques ambientals i han encès les xarxes socials, però realment Brasil es troba al tercer lloc dels incendis forestals mundials, superat pel Congo i Angola

Tot i que el món sencer ara mateix té els ulls posats en els incendis del Brasil a l’Amazones, el centre del continent africà també està en flames. De fet, durant la mateixa setmana, fins a 6.902 incendis van cremar a Angola en 48 hores i fins a 3.000 al Congo, segons dades del satèl·lit MODIS de la NASA.

Aquestes xifres situen aquests dos països al capdavant dels incendis mundials, deixant el Brasil en tercera posició amb 2.100 incendis. Així doncs, la superfície cremada d’Àfrica ja supera la de l’Amazones. I és que amb dades més recents, aquesta setmana Zàmbia ja ha ocupat el quart lloc de la llista.

Rànquing dels incendis detectats des de l'espai
Rànquing dels incendis detectats des de l'espai | Weather Source, Bloomberg

 

Segons es pot observar als mapes que ofereix el Sistema Avançat d’Informació sobre Focs (AFIS), els dos grans focus incendiaris del Congo i Angola, se sumen als focs que també hi ha Moçambic, Tanzània, Zàmbia i Zimbàbue. D’aquesta manera, els incendis de la zona subsahariana suposen actualment un 70% de tota la zona cremada de tot el món.

La superfície cremada d'Àfrica ja supera la de l'Amazones
La superfície cremada d'Àfrica ja supera la de l'Amazones | ADVANCED FIRE INFORMATION SYSTEM

 

Una situació no excepcional

Aquesta situació preocupant a l’Àfrica no és excepcional, ja que només durant el mes de juny de l’any passat hi van cremar 67.000 incendis en una sola setmana. I les raons segueixen sent les mateixes que al Brasil, la crema indiscriminada de vegetació per part dels agricultors per tal de guanyar terreny per als cultius.

Des de la NASA ja es va denunciar l’any passat que molts d’aquests incendis es podrien haver evitat si els agricultors africans canviessin els seus costums a l’hora de cultivar la terra. Així, en moltes ocasions, els focs acaben descontrolant-se i la sequera del territori afavoreix la seva expansió.

La crema descontrolada i monstruosa de l’Amazones ha fet que molts manifestants sortissin arreu del món i que les xarxes socials traguessin fum davant de la gestió que el president del Brasil, Jair Bolsonaro, n’està fent. En el cas de l’Àfrica, el  moviment arreu del món no ha estat tan evident i fins i tot, en molts casos, no se sabia.

També et pot interessar...