Catalunya Diari
La lluna plena d'octubre és més ataronjada o daurada que la resta

Imatges idíl·liques de la Lluna plena arreu de Catalunya aquesta passada nit d’octubre

Es va poder observar el satèl·lit amb la seva totalitat aquesta passada nit a les 23.10 hores. També és coneguda com a «lluna del caçador», nom atorgat per les tribus americanes

La Lluna sempre ens deixa imatges ben boniques i estampes precioses. Aquest satèl·lit terrestre que sempre ens té encuriosits i meravellats, digne de tants mites, llegendes i històries, aquesta passada matinada ens ha regalat una perspectiva única en el seu estat de màxima visualització.

Des d’arreu del territori, s’ha pogut fotografiar en tota la seva totalitat, amb tons ataronjats i de dimensions més grans de les habituals. I és que entre el vespre del diumenge i aquesta passada matinada estava completament plena. Per ser exactes, va arribar-hi a les 23.10 hores del passat diumenge.

La Lluna dels antics caçadors de les tribus americanes

Aquesta Lluna plena d’octubre és coneguda popularment com la «Lluna del caçador». Aquesta Lluna plena té lloc en un moment especial, ja que aparentment és més gran i ataronjada o daurada de l’habitual. És la primera Lluna plena des de l’equinocci de tardor, i el seu nom va sorgir a les antigues tribus americanes.

Antigament, després de la collita, els camps es trobaven més buits i els animals més ‘plens’. D’aquesta manera, la Lluna il·luminava una nit perfecta perquè els caçadors poguessin distingir amb més facilitat les seves preses, com els porcs senglars o cérvols.

Per altra banda, el color daurat i ataronjat es deu a un efecte òptic, ja que el nostre planeta es col·loca entre el satèl·lit i el sol, dispersant les ones (o rajos) més curts, els blaus, i deixant passat els d’ona llarga, com els vermells i taronges. Així, la llum que arriba a la Lluna és semblant a la d’una posta de sol.

Evolució del calendari lunar

Un cop arribat a la fase de Lluna plena, la superfície visible anirà reduint-se, amb el que es coneix com a fase minvant, fins a arribar al 50% de la seva visó des de la Terra, anomenat quart minvant, que tindrà lloc el pròxim dia 21 d’octubre a les 14.41 hores.

La seva fase minvant seguirà uns dies més, fins que el dia 28 d’aquest mes d’octubre, a les 4.40 hores de la matinada tindrà lloc el que es coneix com a Lluna nova, just el moment en què la superfície lunar no és visible des de la nostra situació.

Caldrà esperar fins al pròxim 12 denovembre per tornar a presenciar i gaudir d’aquest espectacle natural on la Lluna tornarà a mostrar tota la seva esplendor. Popularment, la pròxima Lluna plena és nomenada «Lluna del castor» perquè té lloc quan aquestes animals preparen l’aliment i el cau per a refugiar-se del fred de l’hivern. Tot i això, per aquells que desitgeu veure-la al 100% de Lluna plena costarà bastant, ja que tindrà lloc al migdia, a les 14.37 hores.

També et pot interessar...