Catalunya Diari
El nou sistema consisteix en disparar bales congelades amb insecticida als nius

Disparar bales de verí, el sistema per combatre la vespa asiàtica

La metodologia es basa a disparar bales de verí congelat als nius, acabant amb les vespes obreres i amb la reina. D’aquesta manera les larves no poden sobreviure i el niu s’inactiva

L’empresa osonenca Bionet, del grup Gepork, ha iniciat un sistema per tal d’intentar combatre la vespa asiàtica. Aquesta eina consisteix a injectar bales congelades amb insecticida als nius de la vespa amb l’ajuda d’una pistola. Aquesta metodologia permet la reducció de l’impacte ambiental, ja que amb altres mètodes es necessiten fins a 3 litres d’insecticida per acabar amb un niu, mentre que amb aquest sistema en calen només 20 mil·lilitres.

Aquesta metodologia alhora permet reduir les despeses del tractament i a més, com que se subministra a distància, resulta molt menys perillós pel tècnic, ja que evita les picades  de la vespa. Quan el gel es desfà dins el niu, acaba amb les vespes obreres i amb la reina. D’aquesta manera, les larves no poden sobreviure i això provoca la inactivació del niu.

Un estudi per respectar el medi ambient

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, estudiarà el nou insecticida i la metodologia que s’utilitza per a comprovar si és perjudicial per a la fauna o el medi, certificant d’aquesta manera si el sistema és o no respectuós.

Estudi sobre les vespes asiàtiques
Estudi sobre les vespes asiàtiques | Bionet

 

Si es demostra que el residu de l’insecticida és inofensiu, els nius podran quedar-se allà on són. L’estudi té previst observar els nius i estudiar-los dins el laboratori per tal d’acumular el màxim de coneixement possible sobre la vespa, tal com ha explicat Blanca Monteis, estudiant de Biologia de la UVic-UCC. Està previst obtenir els resultats a finals d’any.

Tasca pedagògica

L’empresa també intenta fer una feina pedagògica entre la població perquè els ciutadans coneguin les vespes i puguin alertar si detecten un niu. Els nius de vespa asiàtica que s’inactiven són els nous habitacles que les vespes construeixen quan el niu primari ja no els serveix perquè s’ha quedat petit per a la colònia. Els nius de segon estadi, normalment se situen a uns 15 metres d’alçada, en arbres alts, sobretot en roures i alzines, en ponts, però també se n’ha detectat sota terra.

Exemple d'un niu de vespa asiàtica
Exemple d'un niu de vespa asiàtica | Bionet

 

Segons els responsables de Bionet, el més interessant seria saber detectar els nius primaris que es fan a alçades més baixes, en porxos i teulades, i que per tant, són més accessibles i fàcils de retirar. A més, d’aquesta manera, s’evita que la colònia s’estengui i el tractament és més econòmic.

Els nius primaris es formen entre el març i el juny. Del juny al setembre es comencen a construir els secundaris i és a partir del setembre i octubre quan les vespes consoliden aquests espais.  D’aquesta manera, Roger Vila, responsable tècnic de Bionet, fa una crida a la població perquè si algú detecta un niu, tant de primer com de segon estadi, avisi a l’administració local i de seguida els aniran a desactivar. De moment, les comarques més afectades per aquesta espècie invasores, són les comarques gironines.

L’amenaça de les vespes

La vespa asiàtica, que va entrar a Catalunya l'any 2012, està afectant seriosament el sector apícola del país.  Les vespes necessiten menjar insectes per poder alimentar les seves larves i les abelles es converteixen en un aliment més. Des de fa temps s'estan ideant diferents sistemes per evitar que les vespes acabin amb les arnes, però la vespa de moment persisteix. Roger Vila ha explicat que un altre dels sectors on s'està veient que la vespa hi té incidència és el de la fruita.  «Les secrecions dolces dels arbres fruiters també els agraden molt», ha explicat. 

També et pot interessar...