Catalunya Diari
El nuevo sistema de limpieza del Ocean Cleanup

Un nou sistema comença a netejar l’‘Illa de Plàstic’ del Pacífic

El nou prototip funciona de manera autònoma i iniciarà les tasques de recollir les escombraries d'aquesta enorme zona contaminada que flota entre Califòrnia i Hawaii

Fa poc era notícia la degradació i la contaminació que té lloc en algunes illes del Pacífic, quan fa uns pocs anys eren considerades uns paradisos i ara simplement s'han convertit en autèntics abocadors de plàstics que arriben de totes les parts del món.

La seva contaminació és tan gran, que són uns dels punts més contaminats del planeta. Els corrents oceànics que es troben al voltant d'aquestes illes són les ‘responsables’ d'acumular aquesta quantitat de plàstic en aquests punts d’alta mar. Però alhora, aquestes mateixes corrents, també han creat ‘illes’ flotants de milers i milers de plàstics, que es mouen amb el ritme dels corrents.

Però sembla que les coses poden començar a canviar en aquest entorn anomenat ‘l'illa de plàstic’. Un nou prototip de neteja oceànica, el Sistema 001/B, està capturant i recol·lectant deixalles de plàstic amb èxit en aquest ‘gran flotador’ de residus que s'acumula a l'Oceà Pacífic.

Al cap d'un any de proves, els enginyers de l'organització sense ànim de lucre The Ocean Cleanup, ha aconseguit desenvolupar un sistema autònom que utilitza les forces naturals de l'oceà  per a atrapar i concentrar passivament el plàstic.

La seva principal missió serà la de recol·lectar les escombraries que es troben en aquesta illa flotant d'escombraries del Pacífic, situat a mig camí entre Hawaii i Califòrnia, i la missió no és per a res petita, ja que és la zona més gran d'acumulació de plàstics als oceans de tot el món i que, segons algunes fonts, ja equival a França, Alemanya i Espanya en grandària.

Els microplàstics, també

A més de recol·lectar peces de plàstic clarament visibles, així com xarxes fantasmes molt més grans associades amb la pesca comercial, el nou sistema també ha capturat amb èxit microplàstics tan petits com 1 mil·límetre.

«Després de començar aquest viatge fa set anys, aquest primer any de proves en entorn d'alta mar indica fortament que la nostra visió és assolible i que el començament de la nostra missió d'alliberar l'oceà d'escombraries plàstiques, que s'han acumulat durant dècades, és possible», va dir Boyan Slat, fundador i CEO de The Ocean Cleanup.

The Ocean Cleanup ara començarà a dissenyar el seu pròxim sistema de neteja de l'oceà, el Sistema 002, un sistema de neteja a gran escala que és capaç de suportar i retenir el plàstic recol·lectat durant llargs períodes de temps.

Una vegada que estigui completament operatiu, The Ocean Cleanup retornarà el plàstic a la terra per al seu reciclatge.

També et pot interessar...