Catalunya Diari
Els incendis han cremat més de 5.000 hectàrees aquest estiu a Catalunya

Una simple gelatina de cel·lulosa per a combatre els incendis forestals

Un equip d'investigadors de la Universitat de Stanford ha provat amb èxit aquest fluid viscoelàstic que frena el foc sense contaminar l'ambient i que triga mesos a degradar-se

Recentment s'ha presentat un nou invent desenvolupat per la Universitat de Stanford (Califòrnia) que és capaç de prevenir i combatre els incendis forestals. Aquesta nova eina no és res més que una simple gelatina innòcua a la vegetació però amb un gran efecte retardant contra el foc.

Després dels incendis de l'any passat a l'estat de Califòrnia, que van ser uns dels més catastròfics que s'han registrat mai a la zona, la universitat va desenvolupar aquest nou gel anti-foc que promet ser una eina molt eficient per la prevenció d'incendis forestals a Califòrnia.

Els investigadors han provat aquesta gelatina feta a base de cel·lulosa en diferents terrenys i asseguren que frena l'expansió del foc. A més, aquest nou material continua impregnant la vegetació durant mesos, fins i tot després d'intenses pluges, la qual cosa el diferencia d'altres retardants que existeixen actualment al mercat.

Aplicats en àrees incendiables, aquests materials conserven la seva capacitat de prevenir focs durant la temporada alta d'incendis, fins i tot després de les inclemències del temps que escombrarien els retardadors de foc convencionals, expliquen els investigadors. En detenir l'inici d'incendis, aquests tractaments poden ser més efectius i menys costosos que els mètodes actuals d'extinció d'incendis.

Noves tecnologies per a combatre els focs

Els materials retardants de foc desenvolupats fins ara i que els bombers utilitzen solen estar fets de polímers superabsorbents però, per desgràcia, són efectius a curt termini, perquè perden la seva efectivitat quan s'evapora l'aigua que contenen. Un altre dels productes que també és molt utilitzat conté fosfat d'amoni, però s'adhereix a la vegetació durant molt poc temps, per la qual cosa no es pot utilitzar de manera preventiva.

«Això té el potencial per a fer que la lluita contra els incendis en espais naturals sigui molt més proactiva en lloc de reactiva», assegura Erick Appel, autor principal de l'estudi. «El que fem ara és monitorar zones propenses al foc i esperar a que els focs s’originin per després córrer a apagar-los».

El tractament desenvolupat per Stanford conté sols materials de partida no tòxics àmpliament utilitzats en aliments, medicaments, cosmètics i productes agrícoles. Les propietats úniques d'aquests fluids retardants similars als de gel permeten la seva aplicació utilitzant equips de polvorització agrícoles estàndards o des d'avions.

Comparación entre parcelas no tratadas con el gel (izquierda) y tratadas (derecha)
Comparació entre parcel·les no tractades amb el gel (esquerra) i sí tractades (dreta) | Eric Appel

 

I sobre el terreny…

Els investigadors ara estan treballant amb el Departament de Transport de Califòrnia i Cal Fire per a provar el material en àrees de carretera d'alt risc que són l'origen de dotzenes d'incendis forestals  cada any. El gel s’aplica en una àrea coberta d'herba seca, a la qual se li cala foc, igual que a una altra annexa on no s’hi aplica el fluid gelatinós.

Clarament, el sector on s’aplica el nou producte mostra una àrea molt menor afectada pel foc. «No tenim una eina comparable amb això», va assenyalar Alan Peters, cap de divisió de Cal Fire de Sant Lluís Obispo, en considerar que la nova substància «definitivament té el potencial de reduir el nombre d'incendis».

Ara, el nou gel els supera a tots perquè aconsegueix suportar condicions extremes de vent, pluja i una exposició ambiental molt prolongada. Segons els bombers de Califòrnia, que ho han posat a prova, el retardant continua fent efecte fins i tot després de pluges de diversos centímetres per metre quadrat.

També et pot interessar...