Catalunya Diari
Contaminació

Els països del G20 incompleixen l'Acord de París i augmenten les seves emissions de CO2

Només la meitat dels països del G20 compleix els seus plans nacionals d'acció climàtica, però cap està ben encarrilat per a detenir l'escalfament a 1,5 °C

Cada vegada és més difícil arribar a complir les metes fixades a l'Acord de París per limitar l'escalfament global per sota dels 1,5°. De fet, no s'arribarà a complir aquest límit sense una major ambició per part de les grans economies mundials.

Aquest passat dilluns es va publicar l'informe Brown to Green, que analitza les polítiques i les accions climàtiques dels països del G20. El document adverteix que actualment cap dels membres està en camí de complir els requisits necessaris per a aconseguir els objectius establerts a l’acord.

La tendència actual ens condueix a un augment de 3° per sobre dels nivells preindustrials per a finals d'aquest segle. En cas d'aconseguir-se aquesta xifra, els impactes del clima seran més severs i augmentarà el risc que el planeta arribi a «punts d'inflexió crítics», després dels quals experimentarà canvis sistèmics profunds i irreversibles. Això causarà un augment catastròfic del nivell de la mar, així com sequeres i inundacions que podran amenaçar els mitjans de subsistència de moltes poblacions, com l'accés a l'aigua potable.

vall verd
Els països han d'impulsar més accions contra el canvi climàtic | PixaBay

L’any clau és el 2020

L'any vinent està previst que tots els països presentin objectius i plans nacionals revisats, una qüestió que estarà en el centre de les negociacions de la COP25 de Madrid. Serà la nova oportunitat per a incorporar els moderns desenvolupaments (innovació o menors costos en energies renovables o vehicles elèctrics) per a impulsar més accions exigents contra l'escalfament global.

Actualment, els països del G20 que estan complint la paraula donada a París són la Xina, el conjunt de la UE (França, Gran Bretanya, Alemanya i Itàlia), l'Índia, Indonèsia, Aràbia, Rússia i Turquia. Però si molts d'ells compleixen, és perquè els deures que es van autoimposar eren poc ambiciosos.

Les 20 principals economies del planeta són responsables d'un 80% de les emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle. El 2018 les emissions d’aquests gasos van augmentar en tots els sectors d'aquests països. A més, l'informe considera que els actuals objectius climàtics presentats pels seus governs de cara a l'any 2030 són massa conservadors.

Energies renovables
Les energies renovables no són suficients per superar el creixement de les emissions dels combustibles fòssils | PixaBay

I els deures?

La suma conjunta dels plans dels països del G20 no augura una reducció d'emissions de gasos pel 2030, sinó que en aquesta data seria el doble del requerit per a detenir l'augment de temperatures a 1,5 °C, allunyant-se globalment del camí de l'Acord de París.

Cal tenir en compte que per a contenir l'augment de temperatures en 1,5 °C i estabilitzar el clima, les emissions de CO2 que produeix l'home haurien de descendir un 45% de cara el 2030 en relació amb les del 2010 i continuar una tendència descendent fins a aconseguir un balanç net de zero emissions per a l'any 2050.

Les energies renovables representen ja el 25.5%, però aquesta suma no és suficient per a superar el creixement de les emissions dels combustibles fòssils.

També et pot interessar...