Catalunya Diari
El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha estat escollit per estudiar els efectes del canvi climàtic

El Parc Natural de l’Alt Pirineu és escollit a escala europea per estudiar els efectes del canvi climàtic

El parc s’ha convertit en un dels 16 espais de tot Europa per formar part dels plans d’adaptació al canvi climàtic per a desenvolupar estratègies que puguin ser replicades en àrees similars

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha estat escollit entre un dels 16 indrets de tot Europa per estudiar els efectes del canvi climàtic. D’aquesta manera, s’incorpora al projecte AELCLIC-Pathfinder (Adaptation of European Landscapes to Climate Change), cofinançiat per EIT-Climate-KIC, que és l’entitat pública-privada més important de la UE per abordar el canvi climàtic.

L’objectiu és definir i elaborar plans d’adaptació al canvi climàtic a 16 paisatges europeus, a partir de la creació de xarxes regionals i locals de treball, que puguin ser replicats en paisatges similars.

D’aquesta manera, és el tercer àmbit de Catalunya que se suma a aquesta iniciativa, en la línia de la lluita del Govern per fer front a l’emergència climàtica. Els altres dos indrets són la Serra d’Ancosa (Anoia, Alt Camp i Alt Penedès), i la part final del riu Besòs, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Els efectes del canvi climàtic a l’alta muntanya

La cita ha de servir per posar en relleu que els efectes del canvi climàtic que ja es poden observar als Pirineus, en general, i al Parc Natural de l’Alt Pirineu, a partir d’indicadors com la temperatura, la precipitació i la innivació.

Precisament, els ecosistemes d’alta muntanya són especialment vulnerables al canvi climàtic i ja s’han detectat els seus efectes amb un increment de temperatura elevat, la reducció del mantell de neu i la pèrdua de massa en les glaceres. També es preveu el desplaçament de zones de vegetació, l’augment del risc de plagues i malalties forestals i la pèrdua de la biodiversitat.

L’objectiu d’aquest nou pla també ha de servir per posar sobre la taula la necessitat de considerar els efectes del canvi climàtic en la planificació i gestió del parc  i evidenciar que el treball local i regional pot ser clau a l’hora de determinar la resposta a aquest canvi climàtic en el seu àmbit d’acció.

Els ecosistemes d’alta muntanya són especialment vulnerables al canvi climàtic
Els ecosistemes d’alta muntanya són especialment vulnerables al canvi climàtic | Ramon Baylina

Un pla de referència

Aquest projecte vol definir i ser un pla pilot de models proactius i catalitzadors per a la definició de plans d’adaptació del paisatge al canvi climàtic, que inclourà polítiques, estratègies, accions pilot i iniciatives a escala local i regional per a promoure l’adaptació al canvi climàtic.

Aquests models pilot seran després testats i adaptats en un conjunt de paisatges per establir reptes i agendes per als futurs plans d’adaptació dels paisatges, i els recursos i compromisos necessaris per a l’elaboració i complement d’aquests plans d’adaptació del paisatge al canvi climàtic.

També et pot interessar...