Catalunya Diari

Les pluges de l’agost fan preveure un augment de la quantitat de mosquits les pròximes setmanes a Catalunya

A més, algunes plagues estan reapareixent, com la de les rates, mentre que d'altres s'estan estenent per l'arribada d'espècies invasores o per l'augment del turisme

El president de l'Associació d'Empreses de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP), Quim Sendra, ha advertit que a causa de les pluges que s’han produït la primera quinzena d’agost, es pot començar a patir més fortament la proliferació de mosquits en les properes setmanes. També alerta sobre la possible proliferació de la mosca negra, que ja és una plaga que requereix tractament constant, però que es pot veure agreujada per la crescuda dels cabals dels rius.

Sendra, a més, adverteix sobre la plaga de rosegadors, sobretot la de rates. Afirma que està reapareixent  una plaga que ja no era preocupant a causa de la restricció en l’àmbit dels rodenticides, els productes que serveixen per lluitar contra aquests animals.

Una rata a la zona de dunes de Calafell.
Les plagues de rates estan reapareixent. | Facebook

 

Les regulacions tècniques i administratives sobre l’ús de productes per lluitar contra els rosegadors, estan fent que el seu control sigui més complicat, provocant així que apareguin situacions de plaga de rata amb més quantitat i amb més violència.

El balanç de les plagues

Tot i aquestes plagues de rates i mosquits, que no havien estat destacades en les previsions de principis d’estiu, Sendra ha assegurat que en general s’hauria de dir que sí que s’han complert les previsions que va fer l’ADEPAP. 

Fent balanç del primer mes i mig d’estiu, el president de l’associació ha explicat que a Barcelona afecten principalment tres plagues. Una d’elles és la de rosegadors, però també la de panderoles, ja que la capital té molta xarxa de clavegueram i, per l’alta afectació i influència del turisme, hi ha una plaga de xinxes del llit que afecta instal·lacions hoteleres i també habitatges particulars.

Una panerola morta a pocs metres d'un dels pous de la plaça dels Carros de Tarragona.
Una panerola morta. | Àngel Ullate

Girona, a part de les altres plagues, afronta una plaga de vespa asiàtica, ja que, com que va entrar pel Pirineu, «Girona és la zona amb més risc d’infestació i segueix sent el punt amb més incidència», ha afirmat Sendra. A Lleida, per ser una zona rural i de granges, hi ha una afectació de rosegadors i de tèrmits. Tarragona, per la seva banda, té una plaga de mosca negra.

  

El president de l’ADEPAP, ha recomanat que, per afrontar les plagues, els consumidors avisin directament a un professional, ja que el professional és el que coneix ben bé la plaga, coneix la situació i sap com es pot resoldre.  A més, és qui millor resoldrà la situació, amb més seguretat per les persones i amb més rapidesa. També ha advertit que alguns dels productes que es venen com a ‘miraculosos’ són, en realitat, perjudicials.

També et pot interessar...