Estudis recents han descobert que els pols magnètics de la Terra poden invertir-se molt més sovint del que es pensava, segons un article publicat en Earth and Planetary Science Letters.
Fins ara es creia que per cada milió d'anys hi havia un total d'1 o 2 girs dels pols magnètics. No obstant això, l'equip format per membres de l'Acadèmia de Ciències de Rússia i de l'Institut de Física del Globus de París, han trobat que aquest fenomen tenia lloc 26 vegades durant el mateix període de temps.
L'estudi es va centrar en uns sediments trobats en un aflorament al nord-est de Sibèria. Després d'escalfar a temperatures extremes les partícules magnètiques que contenien per a desmagnetitzar-les, van descobrir la seva correspondència amb la del camp magnètic en el moment i el lloc en què van ser dipositades.
Prenent com a punt de referència l'edat dels fòssils de trilobits trobats en aquestes capes, van poder determinar que fa uns 500 milions d'anys el camp magnètic s'invertia aproximadament 26 vegades cada milió d'anys.
D'acord amb Yves Gallet, autor principal de l'estudi, aquesta dada és «extrema», tenint en compte que és la freqüència més alta mai suggerida. Així mateix, aquest científic va detallar que és «igual d'interessant» el fet que fa 495 milions d'anys la freqüència d'inversió del camp magnètic terrestre es va reduir molt ràpidament, passant a girar només una o dues vegades cada milió d'anys.
Els experts assenyalen que encara no és clar què va provocar aquest «canvi sobtat», encara que s'ha suggerit que podria ser la conseqüència d'una variació en les condicions de calor del nucli extern de ferro líquid impulsat pel mantell.
L'última inversió de la polaritat magnètica de la Terra va ocórrer fa uns 780.000 anys. Davant el temor d'alguns que això torni a repetir-se aviat, la qual cosa faria que la radiació solar nociva ens perjudiqués, Gallet va concloure que aquest fenomen «no passarà demà», ja que estima que la freqüència actual és «d’almenys diversos milions d'anys».