Catalunya Diari
Imatge del riu Ter al seu pas per Camprodon

Preocupant baixada del cabal del Ter al Ripollès amb les pitjors dades dels últims 34 anys

Les pluges han estat força escasses a la comarca aquests darrers mesos i això ha fet que el riu hagi baixat fins a mínims històrics

Preocupant situació la que es viu al riu Ter al seu pas per Ripoll (Ripollès), on el seu cabal és el més baix dels últims 34 anys  a causa de la greu falta de pluja que arrossega la zona des de fa mesos. En concret, el cabal actual ha arribat a un mínim històric d'1,9 m³/s, la dada més baixa des de l’any 1985.

La principal causa d’aquesta greu situació ha estat la falta de pluges abundants aquests darrers mesos a la capçalera del riu Ter, a Ulldeter, i dels seus afluents, tenint en compte que l’estiu és l’època més plujosa en aquesta zona. El fet que el setembre també hagi estat un mes molt sec, quan de mitjana hi ha diverses tempestes i temporals, no ha contribuït gens a millorar la situació.

El Pirineu de Girona, una de les zones més plujoses

Aquestes dades contrasten molt amb les característiques climatològiques del Pirineu de Girona, ja que, al llarg de l’estiu, els xàfecs i tempestes de tarda hi són molt freqüents perquè les nuvolades creixen amb ganes a causa de les grans muntanyes, l’abundant vegetació i la proximitat amb el mar Mediterrani, que fan que la calor del matí i migdia derivi en precipitacions. Els temporals mediterranis també acostumen a acumular força aigua en aquesta zona, una de les més plujoses de Catalunya. 

Aquestes pluges constants fan que els rius, rierols, pantans i aqüífers es mantinguin en bons nivells al llarg de tot l’any. El registre més baix assolit mai al riu Ter a finals d’un mes de setembre va ser l’any 2016, quan el cabal va baixar fins als 0,5 m³/s. Actualment, la falta de pluges a les capçaleres dels rius al Ripollès fa que els embassaments de Sau i Susqueda es trobin a tan sols la meitat de la seva capacitat,  lluny dels 85% i 90% de fa un any.  

També et pot interessar...