Catalunya Diari
El monte Kebnekaise

El canvi climàtic acaba amb el cim més alt de Suècia

L’altura de pic més alt de Suècia ha baixat 24 metres des del 1960, amb un marcat retrocés durant les últimes dècades per les altes temperatures al nord del país

La muntanya Kebnekaise ha estat durant moltes dècades el punt més alt de Suècia. Aquesta muntanya, situada dins el Cercle Polar Àrtic, està formada per dos cims ben diferents: el del nord, més baix, format únicament per roca, i el del sud, històricament per sobre els 2.120 metres i cobert permanentment per una extensa capa de gel.

Ara bé, les altes temperatures que han assetjat durant l’estiu la zona polar han fet que el cim sud hagi perdut bona part de la capa de gel, reduint-lo més de 24 metres d’altura. Aquesta reducció tan dràstica ha fet perdre el seu estatus de cim més alt del país, ja que sense aquesta capa de gel el cim nord, de 2.097 metres d’altura, ha passat a ser el nou sostre de Suècia.

Així ho han indicat un grup d’investigadors liderats per Gunhild Ninis Rosqvist, professora de la Universitat d’Estocolm, que s’han passat els últims anys analitzant les pèrdues de gel. El Kebnekaise està format per una glacera que la seva grossor varia segons l’època de l’any. Segurament, durant l’hivern, amb l’arribada del fred i de noves nevades, el cim sud tornarà a guanyar el títol de cim més alt, però la tendència, segons les paraules de la científica, «són molt clares: a llarg termini el gel està condemnat».

La científica Gunhild Ninis Rosqvistn en la cumbre del Kebnekaise
La científica Gunhild Ninis Rosqvistn al cim del Kebnekaise | Agències

 

El canvi climàtic el principal enemic

L’estiu és crucial per les glaceres. Les altes temperatures condicionen el seu desgel i els estius freds permeten que el gel es mantingui. Però les variacions estacionals s’estan aguditzant durant els últims anys, fruit de les temperatures càlides que assetgen amb més freqüència el nord de Suècia.

Aquest any, per exemple, el país ha superat el rècord històric de temperatures al mes de juliol.  A Markusvinsa, a l’extrem nord del país, s’hi van registrar 34,8º, la temperatura més alta mai enregistrada al nord del Cercle Polar àrtic de Suècia.  Aquesta tendència d’estius cada vegada més calorosos, ha causat que la neu i el gel es desfacin més ràpidament. Segons la científica, es pot arribar a observar fins i tot l’aigua de desgel corrent a les parts més exposades de les superfícies glaçades.

No és la primera vegada que un país modifica el seu punt més alt

Els països nòrdics tenen certa tradició a l’hora de modificar els seus cims més alts. Farà uns anys Noruega i Finlàndia van arribar a un simpàtic acord que va fer que el punt més alt de Finlàndia canviés. Amb motiu del centenari de la independència de Finlàndia, Noruega va regalar-li una part d’una muntanya fent canviar així el sostre més alt de Finlàndia.

La flecha de abajo indica el pequeño triángulo que permitió pasar de los 1.324 a los 1.331 metros de altura como el punto más alto de Suecia
La fletxa de sota indica el petit trangle que va permetre passar dels 1.324 als 1.331 metres d'altura com el punt més alt de Suècia | Viquipèdia

 

La muntanya en qüestió era Halti. La frontera entre els dos estats es troba a 1.324 metres sobre el nivell del mar, fent que sigui així el punt més alt de Finlàndia. Malgrat això, el cim, de 1.365 metres d’altitud, es troba a un kilòmetre més al nord, en territori noruec. El regal no va consistir a traspassar el pic, ja que romandria al costat noruec, sinó en una petita part del nord-oest de la muntanya fent que el punt més alt de Finlàndia canviés als 1.331 metres (set metres més alt que l’antic punt). 

 

També et pot interessar...