Un nou estudi confirma que hi va haver un canvi en la superfície terrestre arrel de la llarga edat de gel, que va provocar la formació de les roques sedimentàries al cap de milions d'anys després de la coneguda com a ‘ Terra Bola de Neu’. Aquest tipus de roques es van crear en oceans gràcies a la sorra i fang erosionats des de zones properes a la costa.
El material sedimentari era el principal encarregat de modelar la capa més superficial del planeta. L'autor de la recerca Adam Nordsvan, doctorat en la Universitat de Curtin, Terra Nova, va afirmar que aquesta recerca posa en dubte la sedimentació de les roques i al fet que es van formar en un període molt més curt del sabut fins ara.
Cap expert va poder afirmar d’una manera científica el perquè es van formar tan ràpidament però el més rar és que, posteriorment a l'edat de gel, la superfície terrestre no tenia res a veure a la d’abans de la glaciació. Es diu que el període gèlid va acabar amb tots els deserts, rius, zones inundables i, fins i tot, va fer desaparèixer moltes zones litorals. Aquests canvis geomorfològics van persistir durant anys al planeta.
Actualment, els científics de Terra Nova insisteixen en el fet que la fosa de les capes de gel, que ocupava gran part de la superfície terrestre, va provocar inundacions a escala planetària. Aquest fet va acabar amb totes les costes de material sedimentari. Tanmateix, el desglaç absolut va provocar que les aigües dels oceans es renovessin i quedessin més netes per a afavorir la vida.
Malgrat tot, cap expert encara no sap com els oceans sense sediments haguessin pogut afavorir a la vida dels anteriors organismes. Tots ells, asseguren que ha estat una coincidència que l’edat de gel hagi coincidit amb el desenvolupament d’una vida més complexa.