Catalunya Diari
La velocitat del vent està augmentat arreu del món

Un estudi revela que està augmentant la velocitat del vent a la Terra

Durant les últimes tres dècades va disminuir, però ara torna a recuperar-se la velocitat del vent, amb un augment mitjà del 7%

La velocitat mitjana diària del vent està augmentant un 7% des del 2010 a l’hemisferi nord després que durant gairebé 30 anys es desaccelerés. Aquest nou increment de la velocitat suposarà un impuls per a l’energia eòlica, segons els resultats d’un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Princeton (Estats Units).

L’estudi, publicat a la revista científica ‘Nature Climate Change’, es va dur a terme per tal d’explicar les possibles causes d’aquest comportament del vent, després que durant 30 anys disminuís la velocitat i que a partir del 2010 tornés a guanyar força. L’equip d’investigadors ha analitzat les dades de velocitat del vent recollides entre 1978 i 2017 de més de 1.400 estacions meteorològiques arreu del món.

La caiguda de la velocitat es creia que era a causa de la construcció d’edificis, àrees metropolitanes i camps de turbines eòliques havia creat una barrera antinatural a la superfície terrestre que desafavoria els vents.

No és culpa dels humans

L’estudi ha descobert que l’increment de la velocitat del vent es deu als canvis en les tendències climàtiques  naturals, com l’Oscil·lació de l’Atlàntic Nord (NAO), on els canvis de pressió de l’aire sobre l’oceà impulsen les tendències climàtiques agrans regions d’Amèrica del Nord i Europa.

La relació entre la nostra atmosfera i els oceans, i els cicles entre ells alteren les distribucions globals de temperatura i pressió i modifiquen la velocitat dels vents oceànics. D’aquesta manera, aquesta relació també altera la velocitat dels vents terrestres.

aerogeneradors eòlics
L'augment del vent beneficiarà la creació d'energia eòlica | PixaBay

Més vent, més energia renovable

Aquests resultats suposen una bona notícia per al desenvolupament de l’energia eòlica. Els parcs eòlics potencials, que abans es creien que eren de qualitat marginal i que no valia la pena invertir en ells, podran ser parcs eòlics productius, ja que la ‘paralització’ dels vents no és un fenomen que persistirà, sinó més aviat un cicle natural.

Com a exemple, els investigadors van calcular que una turbina eòlica típica hauria produït aproximadament un 17% més d’energia el 2017 que el 2010. I utilitzant índexs climàtics per projectar futures velocitats de vent, van predir un augment del 37% de cara el 2024.

També et pot interessar...