La pols d'un asteroide va provocar una era de gel a la Terra

La biodiversitat a la Terra existeix gràcies a la pols d’un asteroide

Un estudi suec afirma que una col·lisió de roques fa 470 milions d’anys va generar uns efectes que van canviar completament la vida al nostre planeta
La pols d'un asteroide va provocar una era de gel a la Terra
La pols d'un asteroide va provocar una edat de gel a la Terra | Arxiu

 

La biodiversitat a la Terra té el seu origen en la pols d’un asteroide que es va generar fa uns 470 milions d’anys a causa de la col·lisió d’un cinturó de roques espacials. Així ho destaca un recent estudi de la Universitat de Lund (Suècia) publicat a la revista ‘Science Advances’, on s’explica que aquest esdeveniment espacial va provocar canvis molt dràstics al nostre planeta i, lluny d’acabar amb la vida existent, va afavorir un augment de la biodiversitat.

Segons aquest treball, el trencament d’un gran asteroide va generar una enorme quantitat de pols a tot el sistema solar que va provocar a la Terra una edat de gel històrica  que,  posteriorment, va desembocar a un augment dels nivells de biodiversitat. Tot plegat evidencia que els fenòmens astronòmics tenen un efecte directe en l’evolució de la vida a la Terra, com ja va passar amb l’extinció dels dinosaures, causada per l’impacte d’un gran meteorit.

El asteroide 2019 GT3 está pasando a tan solo 74.000 millones de kms de la Tierra
La pols espacial provoca canvis climàtics a la Terra | Arxiu

 

Canvis climàtics d’origen espacial

Fa 470 milions d’anys, un asteroide de 150 quilòmetres entre Júpiter i Mart va explotar i la seva pols es va estendre pel sistema solar, provocant un bloqueig de la llum solar cap a la Terra, cosa que va derivar en una edat glacial. Va ser un canvi climàtic sense precedents provocat per un fenomen astronòmic. Amb el pas dels anys, el clima va anar canviant arreu del planeta de forma irregular, cosa que també va provocar una gran diversitat d’invertebrats que s’adaptaven al clima de cada zona.

«És el mateix que aturar-se al mig de la sala i trencar una bossa d'aspiradora, però a una escala molt més gran»,  explica Birger Schmitz, professor de Geologia de la Universitat de Lund i líder de l'estudi, que va trobar una de les seves guies en l’anàlisi d'heli extraterrestre al fons marí petrificat de Kinnekulle, al sud de Suècia. Aquesta troballa va ser inesperada i va canviar la hipòtesi inicial de l’estudi sobre l’era de gel i què va provocar un canvi climàtic tan gran. 

El hielo de la Antártida desaparece sin freno estas últimas décadas
Fa 470 milions d'anys es va iniciar una edat de gel | @UCIrvine

 

Un precedent que obre la porta a millora el canvi climàtic actual

Segons explica el Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, actualment ens estem apropant a una situació molt semblant a la que hi havia just abans de la col·lisió d’asteroides fa 470 milions d’anys. Avui dia, l’escalfament global es deu a les emissions de diòxid de carboni, i els experts busquen maneres per refredar la Terra de forma artificial agafant d’exemple aquella experiència.

Una de les opcions que es plantegen és col·locar asteroides artificials al voltant del planeta, com si fossin satèl·lits, que alliberin contínuament una pols fina que bloquegi parcialment la llum solar, cosa que reduiria l'efecte del Sol i, per tant, l'escalfament global. 

També et pot interessar...