L’Índia fracassa a l’últim minut en el seu intent d’arribar a la Lluna

S’ha perdut el contacte amb el mòdul a dos quilòmetres de l’allunatge i es creu que l’aparell de la missió ‘Chandrayaan 2’ s’ha estavellat contra el satèl·lit

L'Índia fracassa en el seu intent d'arribar a la Lluna | Arxiu

 

Decepció amb majúscules la que s’ha endut tota l’Índia després que el país hagi fracassat en el seu intent d’arribar a la Lluna. Els fets han tingut lloc aquesta passada nit quan, cap a les 22:30h del divendres (hora catalana), es va perdre el contacte amb el mòdul Vikram de la missió ‘Chandrayaan 2’. Era en aquell moment quan l’aparell estava fent el descens  i es trobava a tan sols 2,1 quilòmetres d’altitud de la superfície lunar.

Malgrat la delicada missió, res feia pensar en el fracàs després que el llançament del coet al juliol i tota l’evolució de la missió s’hagués desenvolupat de forma excel·lent. Per aquesta raó, la sala de control s’ha quedat gelada i en un profund silenci quan, de sobte, s’ha perdut el senyal i control de la maniobra  en el moment més decisiu.

L’allunatge era l’últim pas d’una maniobra que havia durat molt i que no havia mostrat cap signe de debilitat. La nau Vikram havia fet amb èxit la fase de frenat i apropament al lloc d’arribada, quedant tan sols afinar la velocitat de la maniobra per arribar de forma suau a la superfície lunar. Però, segons les primeres indicacions, sembla que la nau, finalment, s’hauria estavellat contra el satèl·lit. 

A l’espera de les conclusions finals del fracàs de la missió, que encara poden tardar dies a resoldre’s, la notícia ha estat un gerro d’aigua freda per a tot el país que havia afrontat amb molta il·lusió aquesta fita. Aquesta frustració ha estat representada per al mateix president de l’Índia, Narendra Modi, que sortia de la sala de control amb una evident cara de decepció. 

Imagen de la sonda 'Chandrayaan 2' antes de partir hacia el espacio
Imatge de la sonda 'Chandrayaan 2' abans de marxar cap a l'espai | ISRO

 

L’eterna lluita pel quart lloc de països en arribar a la Lluna

La sonda 'Chandrayaan 2' és la continuació de la sonda 'Chandrayaan 1', que va arribar a orbitar la Lluna en 2008 per recollir amb èxit imatges en infraroig, raigs X i de l'espectre visible durant gairebé un any i va realitzar un mapa topogràfic del satèl·lit . Era el preludi de l'intent de l'Índia d'arribar a la Lluna, volent-se convertir així en el quart país del món en fer-ho, després que Israel també fracassés aquest any en l'intent.Una quarta plaça, doncs, que segueix molt disputada, encara que el podi ja està completat pels Estats Units, Rússia i la Xina.

La missió no havia mostrat cap signe de problemes en tot aquest temps i, de fet, el passat dilluns, 2 de setembre, el mòdul Vikram va separar-se amb èxit del mòdul orbital. Aquest fet va demostrar que l’Índia ha fet una gran evolució en la seva cursa espacial i tecnològica al llarg dels darrers anys. Tot i això, el pas decisiu d’allunatge ha acabat fracassant. La missió tenia l'objectiu d'arribar i estudiar amb l'ajuda d'un rover la part sud de la Lluna, no explorada per l'home fins ara.