La lluvia de estrellas puede ser espectacular

Atents al cel: arriba l’enigmàtica pluja d’estrelles ‘Unicorn’

El màxim del fenomen es viurà la matinada d’aquest divendres 22 de novembre. Enguany es pot produir una excepcional caiguda de meteors
La lluvia de estrellas puede ser espectacular
La pluja d'estrelles pot ser espectacular | Arxiu

La matinada d’aquest divendres, 22 de novembre, tenim una cita amb el cel degut a l’arribada d’una enigmàtica pluja d’estrelles que viurà una intensitat rara de veure. Estem parlant de les ‘Alfa Monocreòtides’,  fenomen habitual a finals de novembre cada any, però que aquesta vegada viurà una raresa amb la caiguda d’una quantitat excepcional de meteors que poden deixar una xifra rècord que no es vivia des del segle passat.

El fenomen viurà el seu punt àlgid cap a les 05:50h de la matinada d’aquest divendres a Catalunya, just quan arribarà el màxim de la pols provinent d’un cometa desconegut. Es creu que el fenomen serà explosiu durant tan sols 15 minuts, per tant toca aprofitar. Al llarg del darrer segle hi ha hagut poques ocasions per veure aquesta pluja d’estrelles desbocada, concretament els anys 1925, 1935, 1985 i 1995.

Per què reben aquest nom?

La raó del nom d’Unicorn es deu al fet que els meteors, quan cauen, ho fan en direcció la constel·lació de ‘Monocreos’, si els mirem des de la Terra. Aquest nom en català es tradueix com a ‘Unicorn’. Els científics Peter Jenniskens i Esko Lyytinen han estat els encarregats de predir la possible excepcionalitat del fenomen enguany.

On podem veure-les? En cauran més que per les Llàgrimes de Sant Llorenç

Afortunadament, una de les zones del món on millor es podrà veure el fenomen serà justament a l’Europa Occidental, incloent-hi Catalunya. A més, també hi haurà una visió excel·lent a l’Àfrica nord-occidental, est de l’Amèrica del Nord i a l’Amèrica del Sud.

Es dona el cas que aquest fenomen deixarà fins a 7 meteors per minuts, donant de resultat uns 420 per hora, xifra totalment desproporcionada que costa molt de veure. De fet, ni durant les mítiques Llàgrimes de Sant Llorenç a l’agost s’assoleixen aquestes dades. No farà falta cap telescopi ni cap altre aparell, ja que l’espectacle el podrem gaudir a simple vista.

Els núvols, la gran amenaça

Malauradament, l’apropament d’una borrasca que aquest divendres ens portarà pluges generals farà que els núvols vagin a més de matinada, cosa que pot entorpir molt la visió de la pluja d’estrelles. Potser al nord-est de Catalunya és on es podrà apurar més l’observació més nítida del cel.