Trossos de roca espacials bombardegen constantment la Terra però només els objectes més grans són els que aconsegueixen travessar l’atmosfera, impactar sobre l’escorça terrestre i deixar petjada amb la formació d’un cràter.
Gràcies a un d’aquests cràters, el professor Tim Barrows, de la Universitat de Wollongong (UOW), ha pogut calcular amb quina freqüència aquests grans asteroides arriben a colpejar la terra: cada 180 anys.
El cràter estudiat és el Wolfe Creek, el segon més gran de la Terra del qual s’han pogut recuperar fragments de meteorits. Localitzat a una part llunyana d’Austràlia Occidental, va ser format per un meteorit d’uns 15 metres de diàmetre i pesava al voltant de 14.000 tones.
New study reveals secrets of Wolfe Creek Crater https://t.co/mrDLtQPUTP via @physorg_com
— OKPablo (@PabloOk47) November 21, 2019
Cada 180 anys
Els càlculs per arribar a aquesta xifra s’han basat en els impactes dels meteorits que van caure a Austràlia, en una zona desèrtica. En aquest remot indret els cràters es troben en unes condicions extremadament ben conservades a diferència d’altres punts del planeta on l’erosió els ha malmès o destruït.
En aquest part australiana, hi ha almenys set cràters que daten dels últims 120.000 anys. Partint que Austràlia és tan sols l’1% de la superfície terrestre, els han pogut extrapolar per obtenir una taxa d’impactes per a tota la Terra. «Aquesta és una estimació mínima perquè alguns impactes més petits probablement van quedar coberts per la sorra», comenta Barrows.
El nombre d’objectes grans que arriben a la terra és probablement unes 20 vegades més gran, ja que molts d’ells no arriben a creuar l’atmosfera. «Aquest recent estudi ens dóna una idea molt més precisa que aquests esdeveniments arriben a ser molt freqüents», afegia Barrows en un comunicat.
Wolfe Creek Crater in Western Australia. The 300,000 year old meteorite crater is the second largest on Earth.
(? via Le_Rat_Mort on Reddit) pic.twitter.com/YZNatdEnX2— Crazy World (@CrazyGloble) July 7, 2019
Noves dades
Els investigadors van crear un nou model topogràfic tridimensional del cràter Wolfe Creek utilitzant fotografies aèries. Amb aquest model van obtenir que el cràter tenia una profunditat de 178 metres i que es troba tapat amb sediments de sorra almenys fins als 120 metres.
També van poder descobrir que el cràter més gran del món, el Cràter Meteor, ubicat a Arizona, és més de 10.000 anys més antic del que es pensava fins ara, que es creia que tenia, almenys, 61.000 anys.
- També et pot interessar: Un meteorit fa de dia el cel nocturn de l’estat de Missouri, als Estats Units