Catalunya Diari
verema

El canvi climàtic avança la verema i fa que els vins tinguin més alcohol

L’escalfament global provoca que els vins de tot el món pateixin les seves conseqüències. La calor i la falta de pluges són els principals problemes

L’escalfament global ja és una realitat i està comportant greus problemes arreu del món a nivell mediambiental, accelerant de forma alarmant el canvi climàtic. Un dels últims estudis apunten que aquesta crítica situació està afectant seriosament a la maduració del raïm i, per tant, a la producció de vi arreu del món, fent que la verema s’avanci i que els vins tinguin més grau d’alcohol.  De fet, aquest any la històrica onada de calor del juny ja ha comportat greus conseqüències a les vinyes catalanes. 

Així ho indica un estudi, encapçalat per Thomas Labbé, de la Universitat de Leipzig (Alemanya) i de la Universitat de la Borgonya (França), i publicat a la revista ‘Climate of the Past’, que ha estudiat la variació de la recollida del raïm a la Borgonya els darrers set seglesiels canvis més importants s’han registrat aquests últims 20 anys. 

Vinyes de la DO Binissalem
Vinyes mediterrànies | Cedida

 

Anàlisi a fons dels arxius històrics

Repassant els darrers 7 segles, els investigadors han aconseguit relacionar la verema amb la temperatura des de l’any 1354 fins al 2018. Segons els resultats, fins a l’any 1987 la verema es feia més menys sempre a les mateixes dates, al voltant del 28 de setembre. Però des de llavors fins a l’actualitat, aquest període s’ha avançat uns 13 dies, amb algunes excepcions històriques.

Com afectarà tot plegat als vins catalans?

Aquestes dades es basen amb els registres de la Borgonya, cosa que vol dir que a Catalunya la situació és encara més crítica,  ja que el Mediterrani és una de les zones d’Europa que més està patint i patirà l’escalfament global. No obstant, no es pot generalitzar aquesta situació, ja que a casa nostra tenim Denominacions d’Origen (DO) ben diferenciades i variades segons la zona.

Vinyes a la Terra Alta
Vinyes a la Terra Alta | Javier Campo

 

I és que el 65% de les vinyes catalanes són de secà, és a dir, que depenen directament de la pluja. En declaracions a ‘TV3’, el coordinador del grup Vitivinicultura de l’IRTA, Robert Savé, afirma que la calor extrema primerenca d’aquest any a Catalunya ha afectat varietats tardanes que encara estaven tendres per suportar una onada de calor tan d’hora a finals de juny.

A part de l’avançament de la verema, el grau d’alcohol també és més elevat a causa de la calor més pronunciada i la falta de pluges, ja que la fermentació alcohòlica s’accelera. Una situació que s’ha accelerat especialment des de l’any 2004 i que fa patir al sector per un futur molt incert a nivell climatològic i mediambiental. 

També et pot interessar...