Mobilització d’estudiants sense precedents aquest divendres, 20 de setembre, a molts països de tot el món contra el canvi climàtic i per exigir mesures per frenar aquesta situació crítica a nivell mundial. Austràlia i diverses nacions insulars de l’oceà Pacífic han estat les primeres en sortir al carrer amb desenes de milers d’estudiants manifestant-se en massa, mentre que altres ciutats de tot el món s'han anat sumant a la protesta al llarg del dia, amb un resultat de prop de 5.000 manifestacions en uns 150 països.
Als països més orientals, on ja s’ha finalitzat la jornada de vaga, els alumnes han tingut el suport de professors i també d’alguns polítics, amb dades importants com ara 300.000 manifestants a tot Austràlia o 200 joves a Tailàndia que han entrat al Ministeri de Medi Ambient a Bangkok i s'han estirat a terra simulant que estaven morts. No obstant, està previst que les manifestacions arribin a Catalunya i la resta de l’estat el proper divendres 27 de setembre. Una iniciativa que està impulsada per l’organització juvenil ‘Fridays For Future’ i en què guanya pes l'enginyós lema 'No hi ha pla(neta) B'.
Sidney, epicentre de les primeres protestes
Les protestes han estat força importants a tota la zona del Pacífic oriental durant la matinada catalana, just quan en aquella zona es vivia plenament la jornada laboral i estudiantil. La vaga ha estat un èxit amb desenes de milers d’estudiants al carrer i amb la ciutat de Sidney (Austràlia) com a epicentre de les manifestacions.
En aquesta ciutat, molts escolars, professors, entitats socials i famílies han sortit en massa al carrer amb lemes clars i contundents contra el canvi climàtic. «Que es fotin les mines de carbó; volem el nostre aire net», «deixin de cremar el nostre futur», recollien algunes pancartes, fent referència a la recent posició del primer ministre australià, Scott Morrison, a favor de la indústria minera de carbó.
Altres destacades ciutats com Melbourne, Canberra o Hobart també han viscut importants protestes avui, mentre que altres nacions insulars del Pacífic també han estat escenari de les grans mobilitzacions, com ara les Illes Salomó o Kiribati, zones especialment vulnerables al canvi climàtic, ja que seran les primeres en patir les conseqüències de la pujada del nivell del mar. També destaquen ciutats europees com Berlín, on prop de 100.000 persones s'han concentrat en el marc de la vaga a la Porta de Brandenburg.
Totes les mirades posades a Nova York i Greta Thunberg
Les manifestacions i vagues s'han succeït al llarg del dia arreu del món, però una de les protestes més importants i multitudinàries que s’esperen serà la de Nova York a les 12:00h del migdia (les 18:00h a Catalunya), que comptarà amb la participació de l’activista que va començar tot aquest moviment, Greta Thunberg.
Precisament, Thunberg es troba als Estats Units per participar en la conferència sobre el canvi climàtic que està prevista que comenci dilluns vinent, 23 de setembre, a la seu de les Nacions Unides de Nova York i on la jove activista sueca farà una xerrada. La mateixa Thunberg s’ha fet ressò de les primeres protestes a través de les xarxes socials.
Incredible pictures as Australia’s gathering for the #climatestrike
This is the huge crowd building up in Sydney.
Australia is setting the standard!
Its bedtime in New York...so please share as many pictures as you can as the strikes move across Asia to Europe and Africa! pic.twitter.com/7eAPUQPq5C— Greta Thunberg (@GretaThunberg) September 20, 2019