Catalunya Diari
La COP25 tanca un acord 'in-extremis' per aconseguir al 2020 accions més ambicioses que l'Acord de Paris

La Cimera del Clima tanca un acord d'accions ambicioses des del 2020

Després d'un cap de setmana d'intenses negociacions, els països que participen en la COP25 han presentat un acord final, que tanca la cimera del clima més llarga en 25 anys

La Cimera de Clima de Madrid ha aconseguit avui diumenge 15 de desembre tancar un document per augmentar l'ambició climàtica en 2020  i complir l'Acord de París que compromet els països a evitar que la temperatura mitjana del planeta pugi aquest segle per sobre de 1,5ºC.

L'acord, titulat 'Xile-Madrid, temps d'actuar', s'ha aconseguit gairebé dos dies després de la jornada prevista per a la clausura de la Conferència (COP25) i després d'unes maratonianes negociacions que s'han prolongat durant tota la matinada. Aquesta cimera ha batut el rècord de durada, respecte a les 24 anteriors edicions.

El document ha estat aprovat per la presidenta de la COP25, la xilena Carolina Schmidt, després d'un tens debat amb Brasil que no acceptava inicialment dos paràgrafs inclosos en l'acord sobre oceans i ús de terres.

S'ha clausurat la cimera del Clima amb força desilusió pels resultats, reconeguda pel Secretari General de la ONU o la mateixa presidenta de la COP25, encara que defensen que s'ha lluitat fins el final para millorar el documento de l'acord, tot i que no precisa mesures concretes.

Escoltar el poble i la comunitat científica per donar resposta climàtica als seus avisos

L'acord final de la COP25 estableix que els països han de presentar en el 2020 uns compromisos més ambiciosos de reducció d'emissions (les anomenades Contribucions Nacionals Determinades) per fer front a l'emergència climàtica.

Segons l'acord, el coneixement científic serà «l'eix principal» que ha d'orientar les decisions climàtiques dels països per augmentar la seva ambició, que s'ha d'actualitzar permanentment d'acord amb els nous descobriments de la ciència.

El text recull «l'imperatiu» que la transició cap a un món sense emissions sigui justa i impulsi la creació d'ocupació decent. L'acord reconeix a més l'acció climàtica dels actors no governamentals, als que convida que la incrementin i generalitzin estratègies compatibles amb el clima. Les xerrades a Madrid han mostrat per altra banda que són les persones i les seves preocupacions les que han d'estar al centre de la resposta climàtica.