Catalunya Diari
Una núvol de contaminació cubreix la ciutat de Barcelona

El RACC preveu la sobresaturació del transport públic quan funcioni la Zona de Baixes Emissions

Experts en mobilitat valoren la implementació de la ZBE i creuen que aquesta mesura congestionarà més una xarxa de transport públic col·lapsada cada matí

L'entrada en funcionament el proper 1 de gener de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a Barcelona sobresaturarà la congestionada xarxa de transport públic, en què cinc línies de trens de Rodalies superen ja el 100% d'ocupació al matí durant les hores punta.

Així ho analitza l'estudi ‘Anàlisi de la capacitat del transport públic als accessos de Barcelona’ que ha presentat aquest dimarts en roda de premsa el president de RACC, Josep Mateu, i el director tècnic de la fundació RACC, Marc Figuls.

«Si no prenem mesures urgentment, la xarxa de transport públic no podrà absorbir la demanda en hora punta perquè ja està al límit de la seva capacitat», ha alertat Mateu. Segons càlculs de l'organisme, la ZBE afectarà el 20% dels vehicles que actualment circulen per la ciutat, és a dir, uns 108.000 cotxes i 134.000 persones, de les quals 18.000 són conductors en hora punta que hauran de buscar alternatives a partir del pròxim mes.

Preocupació per futures aglomeracions greus a la xarxa de transport públic

En aquest sentit, l'informe, que ha analitzat  42 de les 50 línies de trens de Rodalies, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Bus entre les 7.30 hores i les 9.30 hores, posa en relleu que el transport públic patirà les conseqüències.

I és que el dia d'avui, d'acord amb el RACC, hi ha almenys cinc línies de Rodalies que circulen a la seva capacitat màxima o quasi col·lapsades al matí, especialment la R3, que connecta Puigcerdà amb l'Hospitalet de Llobregat i que sol anar al 108% de la seva capacitat.

També la R2 Sud (Barcelona-Sant Vicenç de Calders) i la R1 (Molins de Rei-Maçanet Massanes) circulen saturats, al 107% i 101% de la seva capacitat respectivament, mentre que la R4 (Sant Vicenç de Calders-Manresa) i la R2 (Castelldefels-Granollers) estan a el 100%. Caldrà veure com responen realment quan s’apliqui la polèmica mesura.