Itàlia introduirà a partir de l’any que ve el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible com a matèria obligatòria a les escoles de tot el país. Així ho ha explicat el ministre d’Educació, Lorenzo Fioramonti, el defensor més ferm de les polítiques verdes del govern italià. D’aquesta manera, el país mediterrani es convertirà en el primer de tot el planeta en impulsar una mesura d’aquest tipus a les aules.
Concretament, i segons ha explicat el mateix Fioramonti en una entrevista, totes les escoles públiques italianes dedicaran 33 hores a l’any a parlar sobre el canvi climàtic el curs vinent, el que equival a pràcticament una hora a la setmana. A més, altres assignatures, coma ara geografia, matemàtiques i física, també s’estudiaran des d’aquesta perspectiva.
«Vull fer del sistema educatiu italià el primer que posi el medi ambient i la societat en el centre de tot el que aprenem a l’escola», ha afirmat el ministre, que ha rebut moltes crítiques per part de l’oposició per la seva postura clarament ecologista des que va ocupar el càrrec amb el nou govern fa pocs mesos, integrat pels partits 5 Estrelles i el Partit Demòcrata.
Ferm defensor del medi ambient
A més d’aquesta mesura escolar, Fioramonti ha impulsat altres propostes mediambientals des del ministeri que han generat polèmica, com ara voler apujar els impostos dels bitllets d’avió, del plàstic i dels aliments ensucrats, així com per altres propostes, com ara retirar els crucifixos de les aules italianes.
Algunes d’aquestes mesures han tingut èxit i s’han inclòs dins dels pressupostos generals de l’any 2020, com ara l’impost per als plàstics o per a les begudes ensucrades, així com l’obligació de la matèria del canvi climàtic a les escoles. Un dels enfrontaments polítics més clars que protagonista freqüentment és amb el líder del partit d’ultra dreta, Matteo Salvini.