Catalunya Diari
Imatge satèl·lit de l'estat actual de la glacera Taku

Alarmant desfeta de l’última glacera d’Alaska resistent fins ara al canvi climàtic

Les imatges satèl·lit facilitades per la NASA mostren els primers signes de desfeta de la glacera Taku

Preocupants notícies les que ens arriben des d’Alaska (Estats Units), on la glacera Taku està començant a mostrar els primers signes de desfeta de gel. Els fets són especialment alarmants degut a que aquesta glacera era l’única d’aquest estat nord-americà que es resistia al canvi climàtic, cosa que ara ja ha canviat.

Així ho demostren les imatges satèl·lit que la NASA ha fet des de l’any 2014 fins a l’actualitat, en les que es pot observar que, en les darreres fotografies, aquesta emblemàtica glacera ha començat a reduir-se, fet que no havia passat mai des que es va començar a estudiar la zona l’any 1946. 

Un desgel no previst

El desgel d’aquesta glacera ha estat tota una sorpresa per als experts, ja que fins ara no havia patit els efectes de l’escalfament global i les previsions indicaven que continuaria així durant força anys. Destaca el glaciòleg Mauri Pelto, del Nichols College (Massachusetts, Estats Units), que, després d’estudiar 250 glaceres, augurava que el Taku no començaria a desfer-se fins a l’any 2100. 

D’aquesta manera, Pelto ha vist com les seves previsions s’avançaven 80 anys, agreujant encara més els efectes del canvi climàtic arreu del planeta. Aquesta glacera té 1.480 metres de gruix. «Que la transició es produeixi tan ràpid indica que el clima invalida el cicle natural d'avanç i retrocés que la glacera hauria tingut normalment», ha explicat Pelto a ‘Live Science’.

També et pot interessar...