Catalunya és un dels focus mundials amb més concentració d’espècies protegides úniques i en perill d’extinció. El canvi climàtic està deixant petjada a un ritme preocupant a la nostra biodiversitat. Tal com apunta un estudi dirigit per la Universitat d’Arizona, presentat recentment a la revista ‘Science Advances’, quatre de cada 10 espècies del planeta estan en perill d’extinció, i Catalunya i la resta d’Espanya té més de 200 greument perjudicades.
Catalunya concentra una biodiversitat molt potent, amb moltes espècies rares de plantes a nivell mundial. Dins l’estat espanyol, les Balears, Andalusia i les Illes Canàries són les altres regions on l’escalfament global pot ofegar més aquesta extraordinària riquesa natural. L’actual crisi ambiental està pressionant fins a la desaparició aquesta flora exclusiva del nostre territori i del nostre clima, fent que ens trobem en una zona d’alta vulnerabilitat climàtica.
Segons dades de l’estudi nord-americà, aquestes espècies molt rares formen el 40% de les espècies globals, i al dependre d’unes característiques molt determinades, el canvi climàtic que causa l’home amenaça directament la supervivència d’aquesta flora endèmica.
Més de 435.000 espècies úniques al món
«Quan parlem de la biodiversitat global, tenim una idea aproximada bastant correcta de quantes espècies de plantes terrestres existeixen en realitat, però fins ara no disposàvem d'una xifra real», afirma l'investigador principal Brian Enquist, professor d'ecologia i biologia evolutiva.
Després de reunir a 20 milions d’observacions de plantes del món, els investigadors han confirmat que existeixen al voltant de 435.000 espècies vegetals úniques. «És important tenir aquesta xifra, però bàsicament és comptabilitat. El que veritablement volíem entendre del conjunt és quina naturalesa té aquesta diversitat i què li passarà en el futur», explica Enquist.
Aquestes espècies rares tan sols s'han registrat menys de 5 vegades a la història. «D'acord amb la teoria evolutiva i ecològica, esperàvem que moltes espècies fossin rares, però la quantitat final de les que vam trobar ha estat realment sorprenent. Hi ha moltes més de les que crèiem», valora Enquist.
Regions úniques al planeta
La distribució d'aquestes espècies úniques no és gens uniforme, s'agrupen en punts determinats, com el nord dels Andes d’Amèrica del Sud, Costa Rica a l’Amèrica Central, Sud-àfrica i Madagascar a l’Àfrica, els arxipèlags del Sud-est Asiàtic i Catalunya a l’oest de la costa Mediterrània. Això es deu al fet que les zones es van mantenir climatològicament estables a mesura que el món va emergir de l'última edat de gel, permetent que persistissin aquestes espècies rares.
Però la salut i el futur d'aquests ecosistemes estan en perill. El canvi climàtic i l’explotació humana estan alterant aquests hàbitats, per mitjà de la urbanització o la desforestació. «Si ningú fa res, tot indica que patirem una dràstica pèrdua de diversitat, perquè la raresa d'aquestes espècies fa que pateixin un major perill d'extinció i la ciència encara no sap molt sobre elles», lamenta Enquist.