Les cascades Victòria són uns dels salts d’aigua més espectaculars del món. La població local de Zàmbia i Zimbabwe les coneix des de fa milers d'anys i ara les podrien estar en perill a causa de la sequera, en part associada al canvi climàtic.
El riu Zambesi, que alimenta les cascades Victòria, sempre han tingut uns cicles molt pronunciats i el seu cabal varia en les diverses èpoques de l'any. En els últims anys, però, el cabal mitjà mostra un descens constant i diversos estudis alerten que la tendència pot ser degut a l'efecte del canvi climàtic.
FOTOS: El antes y después de las cataratas Victoria, que casi se han secado en menos de un añohttps://t.co/Qz0OPznwAX
— RT en Español (@ActualidadRT) December 6, 2019
La forta sequera que porten arrossegant els últims mesos en aquesta regió africana està provocant impactes molt importants en la fauna i els hàbitats naturals. Els turistes que suposadament s'acosten a una de les zones més belles de la Terra no poden gaudir d'aquest fenomen natural, a causa de la inusualment greu sequera a la regió. Les aigües del riu Zambesi es van situar a finals d'octubre en el seu nivell més baix en els últims 30 anys i la cascada estava gairebé seca.
O What have we done to our Earth!😭#savetheplanet#SaveTheWorld
Victoria Falls at Risk of Drying; Photos Show World's Largest Waterfall Ran Out of Water https://t.co/7yMY6lOvVQ — Chandi (@DebRoyChandi) December 5, 2019
Les cascades Victòria es formen en un dels salts del riu Zambesi i es troben a la frontera de Zàmbia i Zimbabwe, concretament al districte de Livingstone, a la Província de al Sud, de Zàmbia, a la regió de Mashonaland Occidental, de Zimbabwe. La zona del salt d’aigua té una amplada aproximada de 1,7 km i una alçada màxima de 108 metres. Van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, l'any 1989, amb una superfície protegida de 8.780 ha.
David Livingstone, el missioner i explorador escocès, va ser qui les va batejar el 1855 amb el nom de la reina Victòria, encara que són conegudes localment com ‘Mosi-oa-Tunya’, el fum que trona. Forma part de dos grans espais naturals protegits: el Parc Nacional de Mosi-oa-Tunya a Zàmbia i el Parc Nacional de les Cataractes Victòria a Zimbabwe.