Imatge del moment en què Trump mostra el mapa manipulat

Trump mostra un mapa manipulat per justificar el pas del Dorian per Alabama

El president dels Estats Units va assegurar per error que l’huracà passaria per aquest estat, cosa que els meteoròlegs han negat de seguida
Imatge del moment en què Trump mostra el mapa manipulat
Imatge del moment en què Trump mostra el mapa manipulat | Agències

 

Nova polèmica al voltant del president dels Estats Units, Donald Trump, aquesta vegada per intentar justificar amb un mapa manipulat un gran error que va cometre sobre la trajectòria de l’huracà Dorian.   Concretament, Trump va afirmar que el temporal afectaria l’estat d’Alabama, cosa que contradeia les afirmacions del seu govern i dels meteoròlegs.

Immediatament, les xarxes es van omplir de dubtes i d’atacs contra el president, però, en lloc d’admetre i corregir el seu error, Trump va aparèixer dimecres amb un mapa manipulat per intentar justificar sense èxit les seves declaracions. Un gest que va incendiar encara més les xarxes i que podria suposar una violació d’una llei federal, cosa que fa pensar que aquest cas podria acabar als jutjats més endavant.

La gran manipulació de Trump

En un acte amb periodistes a la Casa Blanca, el president Trump va mostrar un mapa elaborat dijous passat pel Centre Nacional d’Huracans (NHC en anglès), que mostrava encara que el Dorian impactaria de ple a Florida, cosa que finalment no ha passat. No obstant, en el mateix mapa es veu un mig cercle negre clarament dibuixat a mà a posteriori que encercla l’estat d’Alabama. «Sé que Alabama estava a la previsió inicial», va explicar Trump, després que diumenge fes una publicació al seu compte de Twitter afirmant aquesta situació:

Immediatament, els representants del Servei Nacional de Meteorologia (NWS en anglès) a Birmingham (Alabama) va contradir les declaracions de Trump afirmant que aquest estat «No patirà cap impacte relacionat amb el Dorian», assegurant que l’huracà està «massa a l’est». Aquest és el tweet d’un dels membres del NWS:

De fet, en cap butlletí del NHC hi va aparèixer l’estat d’Alabama com un dels afectats pel pas del Dorian. A més, el tweet de Trump va aparèixer just després que aquesta agència meteorològica anunciés el canvi de rumb de l’huracà.

Trump podria haver comès un acte il·legal

Més enllà de si el mapa va ser manipulat per Trump o per un membre del seu equip, aquest acte podria ser il·legal, ja que el codi legal dels Estats Units contempla multes i fins a 90 dies de presó per a aquells que publiquin «qualsevol previsió meteorològica que representi falsament» el que emeten les agències oficials.

En aquest sentit, i inclús tractant-se d’una catàstrofe natural amb la vida de moltes persones en joc, Trump ha tret pit de les seves polítiques, assegurant que les destrosses que causi el Dorian seran pagades amb els milions de dòlars recaptats gràcies als aranzels imposats a la Xina.   

El impacto del fuerte huracán en Bahamas
L'impacte del Dorian ha estat destructiu a les Bahames | Twitter

 

El Dorian segueix el seu trajecte davant de la costa est dels Estats Units ja més debilitat, però aquestes últimes hores ha revifat una mica i l’ull podria tocar terra per Carolina del Nord. Tot plegat després que el temporal destrossés les Bahames i la part més greu no arribés finalment a Florida.

També et pot interessar...