Catalunya Diari
Imagen de los efectos del Dorian

Dorian es debilita a categoria 1 però pot arribar al Canadà fent història

L’ull de l’huracà pot tocar terra a Carolina del Nord però es desplaçarà pel mar fins a Nova Escòcia, zona molt estranya per aquests fenòmens

L’huracà Dorian continua causant estralls al nord d’Amèrica i sembla que en les properes hores podria tocar terra a l’estat de Carolina del Nord (Estats Units). No obstant, segons informa el Centre Nacional d’Huracans (NHC en anglès), la tempesta ja ha baixat a categoria 1 avui després de la revifada de dijous al nivell 3 i encarrilaria mar endins fins al Canadà, on podria tocar terra encara com a huracà a Nova Escòcia. Un fet històric, ja que no és habitual que aquests fenòmens arribin tant al nord.

 

Malgrat l’afebliment de l’huracà, continua sent perillós, ja que porta associats vents sostinguts del voltant de 150 km/h,  avança molt lentament (a tan sols 20 km/h) i deixa aiguats al seu pas. A més, les fortes marees i la maror ciclònica fan apujar el nivell del mar, cosa que, sumada a les inundacions, farà que les zones costaneres quedin negades d’aigua, raó per la qual es mantenen les evacuacions preventives de desenes de milers de persones.

Imatge satèl·lit de l'huracà Dorian avançant per la costa dels Estats Units
Imatge satèl·lit de l'huracà Dorian avançant per la costa dels Estats Units | NOAA

 

Els pronòstics indiquen que tocaria terra avui a prop de Jacksonville, a Carolina del Nord, i faria història si acaba arribant amb categoria 1 a Nova Escòcia,  punt molt nòrdic del continent. L’huracà més fort que ha tocat terra al Canadà va ser el Ginny de categoria 2 l’any 1963.

Huracà històric amb desenes de morts a les Bahames

Destrucción total a las Bahamas por el paso del Dorian
Destrucció total a les Bahames pel pas del Dorian | Getty Images

 

L’huracà Dorian ha fet història i s’ha convertit, sens dubte, amb el més fort que ha tocat mai terra a l’Atlàntic des que es tenen registres. El seu impacte al nord de les Bahames amb categoria 5 va ser devastador, deixant un rastre de destrucció total, almenys 30 morts i molts desapareguts  que fan que la xifra de víctimes sigui encara provisional. El país tot just comença a fer balanç del desastre i es tardarà molt de temps a restablir la normalitat en aquesta zona paradisíaca.

Un cop rebaixat a categoria 1, la pitjor part d’aquestes properes hores tindrà lloc a les dues Carolines, on es preveuen pluges d’entre 150 i 300 l/m², inclús arribant als 400 l/m² de forma puntual.  

També et pot interessar...