Imatge d'un carrer de Moscou decorat de Nadal

Nadal sense neu a Moscou: les festes menys fredes dels darrers 130 anys

La capital de Rússia té màximes d’entre 5 i 6 graus positius, uns 10 graus per sobre dels que hi hauria d’haver. El blanc de la neu i el fred estan desapareguts a la ciutat

Imatge d'un carrer de Moscou decorat de Nadal
La neu i el fred intens estan desapareguts a Moscou aquests dies | Twitter

La ciutat de Moscou (Rússia) viu aquests dies de desembre una situació meteorològica excepcionalment estranya, i és que la neu i el fred estan completament desapareguts. Els termòmetres es mouen entre els 5 i 6 graus de màxima i seguiran així per Nadal. Xifres uns 10 graus per sobre del que tocaria que són de rècord, ja que feia prop de 130 anys que aquesta zona no registrava unes festes nadalenques tan poc fredes. 

De fet, ens hem de remuntar al 18 de desembre de l’any 1886 per trobar registres semblants, ja que aquell dia es van assolir els 5,3º, segons dades del Centre d’Investigació Hidrometeorològica de Rússia. Amb aquestes temperatures, la pluja cau en lloc de la neu i la ciutat està amb un paisatge atípicament gens nevat per enlloc. Un fet molt estrany, ja que la capa blanca cobreix aquesta zona de Rússia durant gran part de l’hivern i finals de tardor de forma permanent.

Segons les dades oficials meteorològiques de Moscou, les temperatures estaran clarament per sobre de les normals per l'època entre el 19 i 26 de desembre. Per posar un exemple, i partint de temperatures a 1.500 d'altura, el dia de Nadal es preveu una temperatura de 3º, quan el normal seria de -7º. En total, 10 graus per sobre de la mitjana.

Afectacions a la natura per la falta de neu i fred

Més enllà de l’estrany paisatge que hi ha a la ciutat russa sense neu i amb un ambient poc fred, la natura també està patint aquesta raresa meteorològica. L’exemple més clar el trobem als jardins de la Universitat Estatal de Moscou, on les plantes han tret algunes flors, fet totalment fora de lloc al desembre. Això segurament afectarà el color de la flor, que serà més fluix, i possiblement al desenvolupament de la planta.