Catalunya Diari
La neu no dona treva al centre i est d'Europa

ISLÀNDIA: Una espectacular borrasca podria deixar fins a 2 metres de neu

El potent temporal de neu ha obligat a les delegacions del govern de demanar a la població que no surti dels seus habitatges si no és estrictament necessari fins que no marxi el mal temps

Els diferents serveis de meteorologia d'Islàndia han desaconsellat viatjar a l'illa durant aquest dimecres 11 de desembre, ja que s'espera un temps sever i molt fred a tot el país. 

El sud-oest, l'oest i el nord d'Islàndia estaran afectats per les pitjors condicions d'una super borrasca que es va formar a principis de setmana a Groenlàndia. Les nevades seran molt abundants i els vents forts ja estan afectant moltes zones de l'illa, però especialment tota la meitat nord serà la més afectada juntament amb el centre, mentre que a l'est d'Islàndia, tot i que no nevarà tant, també s'esperen vents huracanats. La situació començarà a millorar  a partir de les primeres hores de  dijous.

Nevades molt intenses

Les nevades ja són molt importants des de les últimes hores d'aquest passat dimarts al nord d'Islàndia i, al llarg de la jornada d'aquest dimecres, s'esperen acumulacions de més d'un metre en 24 hores. Al centre de país, en tot l'episodi es podrien arribar a acumular fins a dos metres de neu.

Amb tot, les ventades que està provocant la borrasca ja han arribat a superar els  200 km/h a l'interior de l'illa.  Al sud i est d'Islàndia, les condicions de vent seran similars, però les acumulacions de neu seran menors. Els vídeos que estan apareixent per les diferents xarxes socials donen fe de  la intensitat amb què està creuant la borrasca.

Afectacions en el trànsit i als aeroports

A causa de les grans acumulacions de neu que ja s'assoleixen en molts indrets del nord de l'illa, s'han hagut de tallar moltes carreteres. El vent també limita molt la visibilitat i això està afectant el transport de mercaderies especialment.  Les fortes ràfegues de vent estan fent que conduir sigui perillós. Com és habitual en aquesta època de l'any, les zones muntanyoses més elevades de centre de país són inaccessibles per als viatgers.

Tot i això, a les zones poblades més elevades de l'illa, s'ha ordenat que tothom es quedi a casa i no surti si no és estrictament necessari. L'aeroport de Reykjavík està programant tots els seus vols fins que remeti el temporal de neu. A més, tots els altres aeroports més locals també estan tancats des d'aquest passat dimarts i no s'espera que es reobrin fins aquest pròxim dijous quan el temporal vagi de baixa.