Catalunya Diari
El pitjor temps d'aquesta setmana el trobarem el dimarts i dimecres

Probable temporal de pluja i vent a Catalunya aquesta setmana

Estarem pendents dels efectes d’una situació de 'Gota Freda' al sud-est peninsular que podria deixar pluges destacables i molt vent a casa nostra entre dimarts i dijous. A més, cauran les temperatures

Durant el diumenge un petit canvi de temps s’ha escampat pel territori i ha deixat en general pluges minses, tot i que al llarg de la tarda i nit poden reaparèixer de noves a punts del nord i de la costa. L’escombrada d’aquest front ha portat una nova massa d’aire d’origen polar que bàsicament el dilluns ens retornarà a un ambient més fred, i també serà el detonant de la formació d’una borrasca mediterrània,  que amenaçarà tota la cara mediterrània de la Península.

Pot ser que causi estralls a la Comunitat Valenciana, a les Balears i a Múrcia com va passar al setembre i octubre. Avança cap a aquesta part una situació de vents de gregal i llevant amb una gota freda en alçada al sud de la península. Els models apunten que la fuetada de pluja i vent afectarà Catalunya de cara a dimarts i dimecres, però podria allargar-se fins dijous.

Sembla que s’esvaeix la possibilitat de patir un temporal hivernal, amb neu a cotes baixes, perquè la borrasca ens llençarà el flux més humit i temperat. Malgrat això, les temperatures durant aquesta primera setmana de desembre seran prou hivernals, en què baixaran ben bé fins a 5ºC.

Dilluns més fred, semblant a diumenge, amb ventades a la Costa Brava

En conjunt serà un dia força assolellat, tot i que a primeres hores es formaran bancs de boira en fondalades interiors que, en el cas de Ponent i de l'altiplà Central fins i tot podran ser persistents. A més, hi haurà algunes bandes de núvols a les Terres de l'Ebre, i al vessant nord del Pirineu el cel es mantindrà molt ennuvolat bona part del dia. La tramuntana guanyarà força al llarg de la Costa Brava i bufaran ratxes de 60 a 80 km/h, que empitjoraran la sensació de fred. Meteocat activa l’avís d’onades de més de 2,5 metres a la costa de Girona.

Pel que fa a les temperatures, la matinada de dilluns tornarà a ser freda i les glaçades s’estendran per les valls del Pirineu i el Prepirineu. Les màximes oscil·laran entre els 12 i 17ºC a la major part del territori, però realment seran curtes al pla de Lleida i a l’altiplà Central, on no superaran els 9ºC a causa de la boira i els núvols baixos.

Possible llevantada la resta de setmana

El pitjor temps d'aquesta setmana el trobarem el dimarts i dimecres
El pitjor temps d'aquesta setmana el trobarem el dimarts i dimecres | Arxiu

Entre l’anticicló que baixarà a l’oest d’Espanya i la borrasca en superfície que s’aprofundirà al Mediterrani ens portarará  una llevantada intensa  que segurament ens colpejarà entre dimarts i dijous, i també guanyen els números que aquests dies s'acumulin registres importants a les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Girona. 

Segons la trajectòria de la borrasca, si es centra a les Balears o per sota, o puja més cap al golf de Lleó,  els fronts de pluges fortes només afectaran de l’Ebre al sud o regaran generosament mitja Catalunya. 

Els models més optimistes preveuen  més de 100 litres entre dimarts i dimecres, especialment al nord-est, mentre el model americà apunta que plourà molt poc i el temporal de pluges colpejarà la Comunitat Valenciana. Amb força seguretat, el vent i la mar seran protagonistes la setmana que ve amb ventades de 100 km/h a la costa i onades de 4 metres.

El cap de setmana torna l’anticicló amb temperatures a ratlla

Acomiadarem el pitjor temps el dijous i després l’anticicló ens abraçaria fent pujar una mica la temperatura diürna i les boires guanyarien extensió al centre i a Ponent. De cara al diumenge una cua de front ens creuarà sense pena i glòria.