El vent continuarà a molts punts dimecres però l'hivern arriba els propers dies

Segueix el vent dimecres a l'espera de l'arribada de la neu i el fred d'hivern els propers dies

Les ventades continuaran força dies al sud i les temperatures es desplomaran especialment a partir del divendres. La cota de neu pot baixar dels 1.000 metres al Pirineu
Imatge dels núvols de vent d'aquests dies al cel de Catalunya
Imatge dels núvols de vent d'aquests dies al cel de Catalunya | Ferran Gil

L’ambient de poca tardor de les darreres setmanes serà història els propers dies, ja que l’entrada d’una llengua d’aire fred d’origen polar afectarà Catalunya especialment a partir del divendres i durant el cap de setmana amb les jornades més fredes del que portem de temporada, nevades intenses al Pirineu a cotes baixes i més ventades fortes que continuaran al sud del territori. De fet, aquest dimecres el vent seguirà sent el protagonista a molts punts.

De moment, dimecres ens llevarem amb una mica més de fred arreu i la majoria de mínimes baixaran dels 10º, també en diversos punts de la costa, mentre que les glaçades es generalitzaran al Pirineu. De dia continuarà la fresca amb entre 17º i 22º en conjunt i de 15º a 20º a zones de l’interior, més baixes al Pirineu, on hi haurà xàfecs amb neu que puja transitòriament a 1.800 metres. Més sol a la resta. 

Mapa de previsió per aquest dimecres
Mapa de previsió per aquest dimecres | Catalunya Méteo

El vent de mestral i ponent seguirà bufant amb ganes durant la matinada i fins a mig matí  a l’àrea de Barcelona, Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, pla de Lleida i sud de la Catalunya Central. A partir de llavors bufarà més de mestral i les ventades es concentraran i seran especialment fortes a les Terres de l’Ebre i al sud del Camp de Tarragona, on es poden assolir o superar, de nou, els 100 km/h al llarg del dia. Precisament, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté les alertes per vent intens: 

Mapa d'alertes per fort vent aquest dimecres
Mapa d'alertes per fort vent aquest dimecres | Meteocat

Aires d’hivern a partir de divendres

Dijous ens creua un front que portarà més núvols, tot i que la majoria seran inofensius. No obstant, estarà molt tapat amb precipitacions al Pirineu, sobretot a la cara nord, on la cota de neu ja baixarà fins als 1.500 o 1.300 metres. Tot plegat serà el preludi de l’arribada d’una massa d’aire molt fred que, a partir de divendres, farà baixar clarament els termòmetres.

De fet, els termòmetres patiran dues baixades fortes amb l’arribada de les glopades d’aire polar: divendres i dissabte, quan la cota de neu pot arribar a baixar fins als 900 metres al Pirineu. Divendres serà un dia de sol i núvols però continuaran les precipitacions al Pirineu, sobretot a la cara nord, sense descartar algun ruixat feble i dispers a la resta.

Dissabte hi haurà una treva, però diumenge els núvols seran abundants arreu amb nevades intenses al Pirineu, fred ben viu amb la majoria de màximes per sota dels 15º i ruixats dispersos, sobretot al nord-est. Al Pirineu es poden acumular quantitats importants de neu a les cotes altes, superant inclús el mig metre de forma puntual en tota la setmana. Un ambient, sens dubte, de principis d’hivern.

Mapa de les temperatures molt baixes previstes a Catalunya diumenge a la tarda
Mapa de les temperatures molt baixes previstes a Catalunya diumenge vinent a la tarda | GFS

El vent no dona treva

Tot plegat vindrà acompanyat de diferents situacions de vent fort al sud de Catalunya, que aniran repetint-se al llarg de tots els dies. On més patiran els efectes de les ventades seran, de nou, les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, amb ràfegues fortes o molt fortes de forma local, però la ventolera pot arribar a pràcticament tot el país al llarg dels dies, sobretot a l’àrea de Barcelona, pla de Lleida, zones elevades, sud de la Catalunya Central i l’Alt Empordà. El vent bufarà de mestral i tramuntana.

Un pas de gegant en ple novembre cap a un temps més hivernal que ens farà encendre calefaccions i llars de foc, treure per primer cop la roba d’abric de l’armari i deixar enrere definitivament les temperatures excepcionalment altes de la primera meitat de la tardor.  

També et pot interessar...