Setmana de fortes ventades i nevades al vessant nord del Pirineu

Les temperatures estaran en un constant tobogan termomètric al llarg de la setmana i les nevades podrien acumular més de 50 centímetres al vessant nord del Pirineu

El vent serà el gran protagonista d'aquesta setmana | Xavi Cabo
 

Aquest inici de setmana començarà amb ventades fortes i una nevada considerable al vessant nord del Pirineu. Les boires desapareixeran completament. Tot i això, la resta de la setmana, hi haurà un ambient poc hivernal fora del Pirineu amb temperatures que experimentaran pujades i baixades però sempre dins d'un context atlàntic amb poc fred associat. Fins i tot, a finals de setmana, es podrien assolir els 20ºC en alguns indrets costaners.

Al llarg de la setmana aniran creuant fronts poc actius amb bandes de núvols alts i prims que segurament deixaran postes i sortides de sol espectaculars amb cel rogent. Malgrat que no s'esperen pluges generals, sí que hem d'esperar  nevades al vessant nord del Pirineu  especialment i que podrien ser molt abundants de cara a finals de setmana.

Mapa de símbols previst per aquest dilluns
Mapa de símbols previst per aquest dilluns | SMC

Dilluns amb sol, neu i ventades molt fortes 

La setmana començarà amb  sol a pràcticament tot Catalunya, excepte al Pirineu, on hi nevarà amb ganes durant bona part de la jornada, sobretot al vessant nord i saltant al sud localment. La cota de neu baixarà fins als 1.200 metres al llarg de la jornada. De cara al migdia són probables també alguns ruixats a les comarques de GIrona, però seran més aviat febles i passatgers.

Tant a l'Empordà com a la vall de l'Ebre, els  vents de tramuntana i mestral  seran els clars protagonistes i seran molt forts. Es podrien superar extensament els 90 km/h i localment els 120 km/h. El Servei Meteorològic de Catalunya ja ha activat els avisos per vent de cara a aquesta jornada de dilluns.

Mapa d'avisos per fortes ventades aquest dilluns
Mapa d'avisos per fortes ventades aquest dilluns | Meteocat

Dimarts menys ventós i amb més bonança

Les ventades disminuiran clarament d'intensitat i la nevada també aniran clarament a menys. Dimarts serà un dia assolellat a tot el país i també a gran part del Pirineu on ja no hi nevarà. A últimes hores del dia, arribaran núvols prims fruït d'un front càlid que ens creuarà la nit de dimarts a dimecres però sense més conseqüències.

Les temperatures faran un clar salt cap amunt aquest dimarts i es tornaran a superar els 15ºC amb facilitat a molts indrets del litoral i prelitoral, mentre que a l'interior quedaran més frenades. Les nits, a causa del vent, no seran gaire fredes  i en prou feines glaçarà fora del Pirineu.

Ventades més fortes i tobogan tèrmic a finals de setmana

Dijous les temperatures tornaran a baixar i tindrem valors més hivernals altra vegada amb una nova nevada al vessant nord del Pirineu. Tanmateix, divendres i en dies posteriors, sembla que el vent de ponent s'intensificaria i això suposarà un ambient altre cop reescalfat al litoral i prelitoral amb molts valors que podrien superar els 20ºC.