Catalunya Diari
Imatge d'un fort aiguat caient sobre la ciutat de Barcelona

Alerta per una llevantada que deixarà pluges abundants a diversos punts de Catalunya

Alguns registres podrien acumular més de 100 litres/m² en alguns punts de les comarques de Girona

Aquest mes de novembre  encara no hem tingut cap dels clàssics temporals de pluja generals que els darrers anys sí que hem viscut, però sembla que això podria canviar de cara als dies vinents, ja que, a partir d'aquest pròxim dijous, 26 de novembre,  el moviment de la  gota freda que s'ubicarà a l'oest peninsular tendirà a traslladar-se cap al sud del Mediterrani i aquest fet implicaria una  llevantada  entre divendres i dissabte a  Catalunya, tot i que ara per ara, no està garantit encara si acabarà plovent  arreu o només ho farà a la costa i al prelitoral.

S’ha de dir que un petit moviment de la borrasca  pot fer canviar totalment la previsió. Encara queden alguns dies, però els mapes del temps  coincideixen que les pluges  afectarien bona part de l'est del territori català a partir de divendres i, a la resta de Catalunya, el temps també estaria molt més mogut i canviant.

Pluja més forta i abundant a Girona

El temps començarà a canviar ja aquest dimecres, 25 de novembre, quan tindrem una jornada molt més ennuvolada  i amb els primers ruixats  a punts de la costa i el prelitoral que, durant la tarda, es podrien escampar també cap a l'interior i Pirineu, però en general seran febles i poc abundants. Un aperitiu del que tindrem els dies vinents i tot plegat amb temperatures  que pujaran, sobretot les nocturnes arreu amb glaçades  que desapareixeran  de l'interior i ja només glaçarà  a  l'alta muntanya. De fet, tot això serà la porta d’entrada de la gota freda que, segons els mapes del temps d’avui, tindria el seu nucli situat entre el centre peninsular i Portugal, aportant vents humits de mar cap a terra a la zona mediterrània.

Seria a partir de dijous quan tindríem més ruixats aquí i allà, però en general altre cop febles, similars als de dimecres. No serà fins a primeres hores de divendres, quan s'iniciaria la llevantada  pròpiament dita. Per ara, segons ens indiquen els mapes del temps, les precipitacions més importants es quedarien a la meitat est de Catalunya i sobretot al voltant de la Costa Brava, interior de Girona i potser també a les Terres de l'Ebre, tot i que aquest últim sector no està tan clar. En algunes comarques de Girona i al vessant més oriental del Pirineu, és on arribarien les pluges més extenses, deixant més de 50 l/m² i puntualment, es podrien superar els 100 litres/m².  A continuació, adjuntem el mapa d'acumulats de pluja  prevista fins a últimes hores de dissabte:

Imatge del mapa previst d'acumulació de pluges fins el diumenge, 29 de novembre, a Catalunya
Les pluges seran especialment intenses a molts indrets de l'est de Catalunya entre divendres i dissabte | MetDesk / WxCharts

Amb la previsió d’avui, el plat fort arribaria a Catalunya entre divendres i el cap de setmana amb una llevantada que regaria pràcticament tot el territori, localment amb alguns aiguats  a la Costa Brava com ja hem comentat. Val a dir que la situació encara queda lluny i que haurem de seguir amb molta atenció per veure si l'interior de Catalunya  també rega amb abundància o només seran plugims. La neu tornarà al Pirineu, però en cotes altes, per sobre dels 1.800 a 2.000 metres, on els gruixos podrien ser destacables al Ripollès especialment, sempre per sobre de les cotes citades.

Tots els ingredients d'una llevantada

A més de les pluges, com tota llevantada acostuma a deixar, també haurem d'estar pendents del que facin les ventades  i el  temporal de mar.  El vent s'anirà enfortint i serà especialment fort a Catalunya entre llevant i gregal a partir de divendres i fins diumenge, especialment a la costa. Això alterarà molt la situació marítima amb onades que podran superar els 5 o 6 metres en diferents punts de la Costa Brava, a la resta el temporal de mar serà més modest, al voltant dels 2 a 3 metres. A continuació, us mostrem un mapa de l'onatge màxim previst per a la tarda de dissabte (en metres d'alçada):

Mapa d'alçada màxima d'onada prevista pel dissabte 28 de novembre del 2020
El temporal marítim serà dur a bona part de la Costa Brava | Consorzio LaMMA

Per últim, destacar també que les temperatures màximes baixaran clarament després de l'anticicló  dels darrers dies amb sensació més freda, però les mínimes pujaran clarament. Repetim que encara queden molts dies i haurem d'anar seguint de ben a prop com evoluciona el pronòstic. Us mantindrem informats.