Imatge d'una dona passejant amb un paraigua sota una nevada

Atenció, nova fredorada polar i neu a cotes baixes a partir de Cap d’Any

Tindrem els dies més freds d’aquestes festes amb diverses oportunitats de veure nevar a zones insòlites

Imatge d'una dona passejant amb un paraigua sota una nevada
La neu pot caure a cotes molt baixes els primers dies del 2021 | Arxiu

Aquestes estan sent, sense cap mena de dubte, les festes de Nadal més fredes dels últims 10 anys almenys, sobretot pel que fa a la durada de les baixes temperatures. De fet, de cara als propers dies tindrem una nova glopada d’aire fred polar que farà desplomar encara més els termòmetres, especialment a partir de Cap d’Any, i tot plegat amb la possibilitat de precipitacions que serien en forma de neu a cotes baixes, inclús per sota dels 500 metres.

La matinada i matí del primer dia del 2021, caurien força ruixats sobretot al Pirineu, Prepirineu i entre Barcelona i Girona, amb una cota de neu que es mouria tan sols entre els 500 i 600  metres, però que es podria desplomar per sota en moments de xàfec més intens. No se’n descarten en altres punts del territori.

Tot i que les precipitacions aniran clarament a menys, l’opció de ruixats locals i, en conjunt, febles, es mantindria a la costa i prelitoral de Barcelona i sud de Girona en l’inici del cap de setmana. Atenció perquè dissabte la cota de neu caurà més avall i es pot arribar a situar entre els 200 i 300 metres tan sols, localment per sota, veient-se nevar o caure flocs a llocs molt insòlits.

Diumenge i dilluns tindríem els dies més gèlids amb diferència, però les precipitacions desapareixerien. Potser al voltant del dia de Reis es pugui veure nevar pràcticament a totes les cotes. Una situació molt incerta i interessant els propers dies que haurem d’anar seguint amb molta atenció, perquè segur que hi ha canvis. Sigui com sigui, tindrem el fred més intens, segurament, dels darrers anys.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Dia 31 i nit de Cap d’Any

De cara a l’últim dia de l’any 2020, un front s’anirà apropant a Catalunya i això farà que els intervals de núvols vagin a més d’oest a est al llarg de la jornada. A partir de la tarda arribaran nous ruixats de neu a totes les cotes del vessant nord del Pirineu, mentre que al vespre i nit caurien plugims o ruixats febles a Ponent amb una cota per sobre dels 600 metres. El vent de ponent  seguirà bufant moderat amb alguna ràfega forta i l’ambient seguirà de cru hivern. 

A partir de les campanades i durant la celebració de Cap d’Any de nit i matinada, els ruixats s’escamparan per més zones del territori, sobretot Prepirineu i entre Barcelona i Girona. En conjunt seran febles i dispersos, però amb una cota de neu al voltant de només els 600 metres.

Mapa de previsió a Catalunya el 31 de desembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Cap d’Any

Atenció a la jornada de Cap d’Any, el primer dia de l’any 2021, ja que, sobretot de matinada i al matí, s’esperen força xàfecs al Pirineu, Prepirineu i comarques de Barcelona i Girona, localment una mica intensos, però en conjunt febles i dispersos. Compte perquè la nova massa d’aire fred polar  anirà entrant i farà baixar encara més les temperatures durant el dia, cosa que farà que la cota de neu es mogui al voltant dels 500 metres, però per sota en moments de xàfec intens.

Mapa de previsió a Catalunya l'1 de gener del 2021
Mapa de previsió el dia de Cap d'Any | Catalunya Méteo

Per tant, es podrà veure nevar a zones insòlites, sobretot a l’interior del nord-est, sobretot al voltant del Montseny i de la Serralada Transversal. Pot caure inclús calamarsa o neu granulada a la mateixa línia de la costa. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja té activades alertes per neu en aquestes zones del nord-est, amb possibilitat de 5 centímetres a 700 metres:

Mapa d'alertes per neu a Catalunya l'1 de gener del 2021
Mapa d'alertes per neu el dia de Cap d'Any | METEOCAT

Moltes màximes es mouran entre els 5º i 10º, però a zones interiors i, sobretot, al Pirineu, es mouran entre els 0º i 5º. Ambient de cru hivern i molt fred. Dia d’intervals de núvols arreu, sense descartar algun ruixat molt local fora d’aquestes zones esmentades, sobretot del prelitoral. Bufarà vent entre moderat i fort de mestral i tramuntana a l’Empordà i al sud de Catalunya.

Primer cap de setmana del 2021

De cara al dissabte, 2 de gener, compte perquè el fred serà encara més intens i la cota de neu es desplomaria fins a tan sols els 200 o 300 metres, però localment per sota en moments de xàfec. Tot i que baixen les opcions de precipitacions, encara hi haurà ruixats febles i cada cop més locals a la costa i prelitoral de Barcelona i sud de Girona. Una situació incerta que haurem d’anar seguint amb gran atenció.

Mapa de previsió a Catalunya el 2 de gener del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

La neu també anirà caient intermitentment a la cara nord del Pirineu, però diumenge ja no s’esperarien precipitacions en conjunt. Els intervals de núvols seran freqüents tot el primer cap de setmana del 2021 amb ambient de cru hivern com feia temps que no teníem i mestral i tramuntana a l’Empordà i entre l’Ebre i el Camp de Tarragona.

Mapa de previsió a Catalunya el 3 de gener del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Nevada la setmana de Reis?

Els mapes són encara més incerts de cara a la setmana de Reis, però entre dilluns i dimarts podrien caure ruixats de neu a pràcticament qualsevol cota. Atenció perquè alguns models apunten a una llevantada el dia de Reis amb una cota de neu inicial baixíssima, però pujant ràpidament. Molta incertesa davant d’uns primers dies de l’any que es presenten molt emocionants i amb diverses ocasions de neu a cotes baixes. Ho haurem d’anar seguint amb molta atenció.