Imatge d'un pilar de sol des de l'Observatori Fabra

Millora el temps aquest dimecres, a l'espera del fred més dur i noves nevades

El sol guanyarà protagonisme, però les nevades es mantindran al Pirineu al llarg d'un dia encara ventós
Imatge d'un pilar de sol des de l'Observatori Fabra
Aquest dimecres el sol guanyarà més protagonisme, però el fred es mantindrà ben viu amb nevades que seguiran al vessant nord del Pirineu | Alfons Puertas

Després d'un altre dia fred de ple hivern a gran part de Catalunya, però encara amb restes d'inestabilitat i xàfecs  que s'han produït a l'Alt Empordà i nevades al vessant nord del Pirineu, aquest dimecres, la situació millorarà clarament i ja no esperem xàfecs  enlloc fora del Pirineu. Com a petita novetat, a partir de la tarda arribaran bandes de núvols alts i mitjans per ponent que cobriran el cel sense més conseqüències. 

Tot i això, com dèiem, al Pirineu sí que esperem precipitacions  i és que seguirà nevant  moderadament durant pràcticament tot el dia al vessant nord fins als 700 metres, però a estones també saltant al vessant sud, de forma intermitent. Amb tot, el vent es tornarà a reactivar a la meitat sud amb unes temperatures  que no pujaran. Segueix el fred  ben viu i més que en vindrà els pròxims dies. Entre el dia de cap d'any i Reis s'entreveuen nous episodis de nevades  a cotes baixes.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Torna a incrementar-se el vent

Pel que fa al vent, aquest dimecres, 30 de desembre,  tornarà a enfortir-se a la meitat sud i comarques centrals del país, però afectarà especialment el Baix Camp, l'Alt Camp, el Tarragonès, l'Alt i Baix Penedès o l'Anoia, on hi haurà les ràfegues més fortes. De fet, entre la matinada i el matí, és quan s’esperen els cops més forts i encara es podrien superar els 90 km/h als punts típicament més ventats del sud. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté activades les alertes per vent:

Avisos del Meteocat per vent fort al sud de Catalunya el dimecres 30 de desembre del 2020
Les ventades poden tornar a superar els 90 km/h al sud del país | Meteocat

A la resta de Catalunya, el vent encara es deixarà sentir a moltes zones del centre, resta de la meitat sud i zones elevades d’arreu del territori, però ja de forma més modesta, tanta al pla de Lleida, com a l’àrea de Barcelona.

Nevades al vessant nord, però més sol a la resta

Pel que fa a l’estat del cel, aquest dimecres, 30 de desembre, al matí, el cel serè dominarà arreu. Tot i això, a partir del migdia arribaran intervals de núvols per ponent que avançaran d'oest a est i deixaran un cel més variable a la tarda. Per tant, seguirem amb un sol,  però que no podrà lluir tot el dia, especialment a punts de l'oest del territori, però sense impedir que hi hagi força estones assolellades, especialment com més al sud, a la costa i al prelitoral.

Mapa del temps a Catalunya el dimecres 30 de desembre del 2020
El sol guanyarà protagonisme, però el vent seguirà bufant al sud i les nevades continuaran al vessant nord del Pirineu | Catalunya Diari

No esperem pluges  en general, però si nevades que cauran a gairebé qualsevol punt del Pirineu amb una cota de neu que es mourà al voltant dels 700 metres. En general, no s'esperen grans  gruixos de neu  al vessant sud, però al vessant nord si que es podrien acumular de 20 a 30 centímetres més de  neu  nova.  De nou, una jornada blanca en aquesta zona de Catalunya.

Noves nevades a cotes baixes a la vista

De cara a les següents jornades, seguiran creuant fronts que ens portaran cels canviants i, fins i tot, una nova tongada de ruixats entre les acaballes d'aquest any i el cap d'any i amb una cota de neu que podria baixar encara més, fins al voltant dels  300 metres al litoral i prelitoral, situació que s'haurà d'anar seguint de molt a prop. Les temperatures aniran baixant encara més els pròxims dies i els primers dies de l'any podrien ser els més freds dels últims dos hiverns.