Catalunya Diari
Imatge d'un cotxe circulant enmig d'un aiguat

Alerta pel plat fort de la llevantada en l’inici del cap de setmana

Les precipitacions cauran principalment a la costa i prelitoral, localment amb ganes i deixant quantitats destacades

La llevantada que ens afecta aquests dies arribarà al seu punt àlgid entre divendres i l’inici de l’últim cap de setmana de novembre. No es tracta d’un temporal de primera categoria, ni de bon tros, ja que no plourà ni a tot arreu ni de la mateixa manera. Però sí que es deixarà sentir amb ganes al litoral i prelitoral i deixarà quantitats importants en alguns punts, especialment a les comarques de Girona, on puntualment es poden assolir els 100 l/m² en tot l’episodi.

Per ara, l’interior del territori quedarà força al marge d’aquesta situació de precipitacions, amb ruixats que arribarien com més a prop del prelitoral, però sense aigua o ben poca cosa com més a Ponent i al Pirineu de Lleida. Compte també amb el fort vent de llevant i gregal a la costa i a zones elevades, mentre que la nevada pot ser molt important per sobre dels 1.800 metres al Pirineu de Girona. El temporal de mar serà dur a tota la costa.

Les pluges anirien marxant a partir de dissabte a la nit i, de cara al diumenge, hi haurà un canvi radical amb força més sol i sense aigua. Ambient de tardor però amb valors una mica alts per l’època. La setmana que ve arriba el desembre i sembla que el temps seguiria ben mogut.

Divendres 27 de novembre

Pel que fa al divendres, 27 de novembre, el dia començarà molt semblant al de dijous, amb molts núvols arreu i ruixats dispersos a moltes comarques, especialment a la costa i prelitoral. Compte perquè, al llarg del dia, pot caure alguna tempesta intensa al nord-est i al sud de les comarques de Tarragona. A partir del vespre i nit, les pluges serien més persistents a la costa, prelitoral, Terres de l’Ebre i comarques de Girona, quedant més al marge la resta.

Mapa de previsió a Catalunya el 27 de novembre del 2020
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té activades alertes per xàfecs forts a les comarques de Tarragona, pluges que en tot l’episodi poden acumular fins a 100 l/m²  o més a punts del nord-est i mala mar a tota la costa:

Mapa d'alertes per fortes i abundants pluges i mala mar a Catalunya el 27 de novembre del 2020
Mapa d'alertes per fortes i abundants pluges i mala mar aquest divendres | Meteocat

De fet, excepte alguns ruixats dispersos, fora d’aquestes zones més afectades pel temporal, no hi plourà gaire a la resta, inclús gens al Pirineu i Prepirineu de Lleida amb més clarianes. El vent bufarà persistentment de llevant i gregal a la costa, amb alguns cops localment forts, però sobretot a les zones elevades del litoral i prelitoral. Temperatures sense grans canvis, pujant més de nit i semblants al migdia. Ambient de tardor amb moltes màximes entre 14º i 19º.

Dissabte 28 de novembre

De cara al dissabte, 28 de novembre, les pluges continuaran caient a gran part del litoral i prelitoral, en general d’anar fent, però compte perquè algun xàfec pot ser localment fort, especialment de matinada a les comarques de Tarragona i sud de la costa de Barcelona. El plat fort de la llevantada se l’enduran les comarques de Girona, on les precipitacions poden ser importants dissabte, també al Pirineu i Prepirineu de Girona, on la neu pot deixar gruixos molt destacats pel damunt dels 1.800 metres, amb fins a mig metre de neu a zones com ara Vallter.

Mapa de previsió a Catalunya el 27 de novembre del 2020
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Al llarg del dia, les precipitacions aniran concentrant-se cada cop més al nord-est, sense descartar algun ruixat també a l’interior, amb tendència que, a partir del vespre i nit, vagin clarament a menys i desapareixen de cara a diumenge. Ambient de tardor, vent fort de gregal i llevant al litoral i en zones elevades, així com mala mar amb onades d’entre 2 i 4 metres a tota la costa. El SMC manté activades alertes per aiguats forts al sud de nit, acumulacions de fins a 100 l/m² o més al nord-est i temporal marítim:

Mapa d'alertes per fortes i abundants pluges i mala mar a Catalunya el 28 de novembre del 2020
Mapa d'alertes per fortes i abundants pluges i mala mar dissabte | Meteocat

Diumenge 29 de novembre

De cara al diumenge, 29 de novembre, la situació millorarà clarament amb l’allunyament de la borrasca, quedant tan sols alguns intervals de núvols especialment al matí, però el sol guanyarà molt protagonisme i ja sense pluja. Ressaca de vent i del temporal marítim a la costa i pujada de les temperatures màximes. La setmana que ve arriba el mes de desembre, i amb ell sembla que el temps es podria tornar a complicar, especialment en el tram final de la setmana. Ho haurem d’anar seguint amb atenció.

Mapa de previsió a Catalunya el 29 de novembre del 2020
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo